С традиционното измиване на ръцете вчера в двете университетски болници „Медика“ и „Канев“ беше отбелязан Денят на родилната помощ, известен и като Бабинден по стар стил.
Най-младата акушерка в „Медика“ Мерал Фикрет нарече да има повече леки раждания и поля вода на ръцете на д-р Галина Аръшева - специалистът, изродил най-много бебета през изминалата година в лечебното заведение. 
В „Канев“ дежурната акушерка Галина Рашкова изми ръцете на началника на отделението по акушерство и гинекология д-р Светла Христова и на колежката си Красимира Антонова.
Новородените в Русенско през изминалата година са  1412, което е с 22 по-малко спрямо 2022-а. Бебета са проплакали в трите родилни отделения в областта -в двете университетски болници „Канев“ и „Медика“, както и в болница „Юлия Вревска“ в Бяла.
„Изразявам огромна благодарност за трудните моменти, които вие преодолявате като екипи, и за спокойствието и увереността, които вдъхвате на семействата, когато пристъпят към този изключително важен и емоционален за тях момент“, обърна се към екипите в двете болници кметът Пенчо Милков.
Здраве, силна воля, късмет, усмивки и спокойствие им пожела областният управител Данаил Ковачев, който благодарии на ръководителите на двете болници проф. д-р Кирил Панайотов, дм, и Алисе Муртезова в „Медика“ и Иван Иванов в „Канев“ за добрия мениджмънт и отличните условия за медици и пациенти.  
Гости на празника бяха също председателят на Общинския съвет акад. Христо Белоев, ректорът на Русенския университет проф.  д-р Пламен Кангалов и деканът на факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ проф. дн Никола Събев.  

Естествените раждания вече са
повече от ражданията със секцио

311 бебета са поели първа глътка въздух в университетска болница „Медика Русе“ през 2023 г., което е с 25% повече от предходната година. 166 са момченцата, 145 - момиченцата, близнаците са 5 двойки. Най-малкото бебе е родено с тегло 1820 г, а най-голямото - с тегло 5880 г, съобщават от болницат.
Най-младата майка е била на 17 г., а най-възрастната - на 45 г. Наблюдава се увеличение на майките с над 3 деца, като за миналата година те са над 15. Повечето майки са от Русенска област, но и шест чужденки са избрали болницата за да дадат живот на своите рожби - 2 украинки, бразилка, рускиня, англичанка и китайка, чието бебе беше последното за 2023 г. „Медика“ е предпочитана за раждане и от семейства от Разград, Силистра, Търговище, Велико Търново и др.
Преобладават естествените раждания, които са 154, а ражданията със секцио - 152. Тази тенденция се запазва и в началото на новата 2024 г., като повече от 60% от родените бебета са дошли на този свят по естествен път.          

Все повече татковци искат да
присъстват на раждането на детето си

С 964 родени бебета изпрати 2023 г. отделение „Акушерство и гинекология“ на УМБАЛ „Канев“, съобщиха от болничното заведение. Ражданията са с 82 по-малко от предходндата година. Момченцата, проплакали за първи път, са 508, а момиченцата - 456. Двойна радост в дома си са посрещнали 21 семейства. Най-голямото бебе е родено с тегло 4740 г, а най-малкото - 600 г, като и двете са момченца. Най-младата родилка е била на 14 години. В отделението майки са станали и жени от Украйна, Филипините, Сирия, Румъния, Швеция и Нидерландия.
Все повече татковци имат желание да присъстват на раждането на своите деца, отбелязват от болницата, като допълват, че в АК комплекса вече са осигурени необходимите условия за това. Подновени са форматите „Отворени врати“ и „Училище за родители“, които подготвят за събитието бъдещите майки и татковци. „Стая за кърмене“ отваря врати в „Родилно“, където младите майки ще получават индивидуални консултации за кърмене и грижи за бебето.