Цялото обзавеждане на бившето руско консулство трябва да се подмени, като се направи съвем различен интериор. Който и да стане ползвател на сградата, трябва да смени и вътрешните инсталации Това мнение изрази за „Утро“ архитект Венци Илиев, автор на проекта на сградата, завършена през 1985 г. Той сподели, че е останал изненадан от липсващите каси на вратите, кранове на чешмите и други елементи. Но като цяло сградата е в добро състояние.
Според арх. Илиев, трябва да се започне с оградата на бившето консулство, което доскорошните му наематели превърнаха в нещо като крепост. Красивата метална ограда е надграждана с итонг, ламарини, слагана е бодлива тел като в концлагер. Всичко това трябва да се премахне.
Венци Илиев пита и къде е останал бронзовият герб на СССР, изработен за сградата от скулптора Владимир Христов. „Беше перфектна изработка, с диаметър около 40 см, изляха го в тогавашния завод „Геоги Димитров“. След като СССР се разпадна, го свалиха от сградата, но какво се е случило после с него, не знам. Може руснаците да са го откупили или да се търкаля и до днес в някое мазе“, каза Илиев. Според архитекта този символ на някогашната съветска империя е истинско произведение на изкуството, което трябва да се съхрани, ако все още е налично.