Д-р Шасине Вели завършва „Медицина“ в Тракийския университет в Стара Загора през 2009 г. Година след това работи в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във ВМА-София. А през 2011 г. е медицински представител.
От 2011 г. до момента е част от екипа на Клиниката по спешна токсикология. Взема специалност по клинична токсикология през 2016 г. Специализира „Клинична алергология“ и от 2022 г. е с придобита специалност по клинична алергология.
Професионалните й интереси са в областта на острите и хронични алерго­логични заболявания, така и в клиничната токсикология (интоксикации с медикаменти, алкохолна зависимост и злоупотреба с психоактивни вещества).
Има участия в научни конгреси, конференции и симпозиуми, обучения и участия в семинари и конгреси на Българското дружество по клинична токсикология.
Д-р Вели е член на Българския лекарски съюз, Българското дружество по клинична токсикология, на Българското дружество по клинична алергология, EAACI, WAO.
Статията на д-р Вели препечатваме от интернет платформата CredoWeb.

Като говорим за „алергия към домашен прах“, всъщност имаме предвид алергията към акарите в домашния прах, която засяга приблизително 65 - 130 милиона души по света. Микрокърлежите (акарите) са много малки вредители, подобни на насекоми, които се хранят с мъртви клетки на човешката кожа и виреят в топли и влажни условия.
Праховите акари са твърде малки, за да ги видим
Те не са паразити, които хапят, жилят или ровят в телата ни. Всъщност хората, които са алергични към акари, реагират при вдишване на протеините, които се отделят като отпадъчни продукти от микрокърлежите. Те най-често живеят в спалното бельо, матраците, мека мебел, килими или завеси. Един матрак може да съдържа около 2 милиона микрокърлежи. Средно на ден един човек може да отдели 1,5 грама мъртви кожни клетки, които могат да изхранят до 1 милион акари наведнъж, коментира д-р Шасине Вели, алерголог и токсиколог в Клиниката по спешна токсикология на ВМА.
Алергиите към микрокърлежи са т. нар. целогодишни алергии
Въпреки това има периоди от годината, през които са по-силно изявени. Засилване на симптомите се наблюдава в края на лятото и началото на есента. Тогава по-рядко отваряме прозорците, включваме отоплителните системи и поддържаме по-висока стайна температура. В същото време стайната влажност се покачва.
Продължителното излагане на прахови акари може да предизвика от леки до тежки алергични симптоми и да бъде отговорно за поява на астматични пристъпи. Най-честите усложнения при деца с алергичен ринит са: възпаления на ушите, с различна по степен загуба на слуха, хроничен синуит, аденоидити (уголемени сливици); черепно-лицеви аномалии, сънна апнея, пояснява специалистът.
Симптомите на алергичния ринит от микрокърлежи понякога се проявяват съвсем неочаквано
и включват:
пристъпи на серийно кихане;
бистра секреция от носа; понякога с изразено запушване на носа;
сърбеж на носа и/или на небцето; обилно задно носно стичане;
много често сълзене, зачервяване, сърбеж на очите.
Ако не бъде лекуван, алергичният ринит при 40% от хората може да се задълбочи и да прогресира в алергична астма. Подсказващи симптоми са:
затруднения при вдишване и особено при издишване;
кашлица;
свиркащо дишане.
Много изненадващо е понякога откриването на кръстосани алергии, при които пациентите, алергични към домашния прах, могат да проявяват подобни симптоми и при прием на определени храни, като охлюви, скариди и омари, поради това, че имунната система на свръхчувствителните хора реагира не само към микрокърлежите, но също и към субстанции, намиращи се в тези храни.
Превенцията е ключова за избягване на алергии, включително и към акари
Може да е предизвикателство да ги предотвратите напълно, но можете да предприемете следните стъпки, за да контролирате популацията от прахови акари във вашето домакинство:
Избягвайте килимите в дома си, доколкото е възможно;
Почистете с прахосмукачка дълбоко всички килими;
Поддържайте влажността в дома си под 50%, за да предотвратите условията, в които идеално виреят акарите;
Перете цялото спално бельо всяка седмица на 60 градуса;
Използвайте калъфки за матраци и възглавници с цип, за да предотвратите навлизането на акари в спалното бельо;
Важно е да се отбележи, че пестицидите не премахват праховите акари.
Преглед при алерголог е от изключително значение за поставянето на диагноза
и изисква:
обстоен медицински преглед;
извършване на кожни тестове;
определяне на лабораторни показатели
След поставяне на диагнозата на пациентите се назначава лечение със: симптоматични средства, прилагани локално (носни и очни капки) или по системен път (таблетки, капсули) и се провежда десенсибилизация. Целта на десенсибилизацията е имунната система да развие търпимост към алергените, които предизвикват реакция на свръхчувствителност. Десенсибилизацията може да бъде провеждана по два начина: инжекционен и сублингвален път (под езика) и се контролира от наблюдаващ алерголог, пояснява още д-р Вели.                               У

Девет съвета как да се справим с акарите вкъщи

Съвет 1: Понижете температурата и влажността в жилището
Акарите се чувстват изключително добре на температура между 19°С и 30°С и влажност между 70% и 80%. Затова намалете температурата и влажността в дома си. Температура от 18 градуса е идеална за спалнята. Винаги отваряйте и проветрявайте, докато готвите и докато взимате душ, за да не повишавате излишно влажността в стаята. Използвайте влагоабсорбатор.
Съвет 2: Не позволявайте натрупването на прах вкъщи
Акарите обожават домашен прах, затова спазвайте следните съвети:
Използвайте влажна кърпа вместо сух парцал или четка с пера.
Премахнете всички предмети тип прахосъбирачка, най-вече в спалнята. Перете редовно с гореща вода меките и плюшените играчки.
Не бършете праха вечер, преди да си легнете. 
Изтупвайте редовно навън килимите, одеялата, юрганите, чаршафите, покривалата, възглавниците, дори и дрехите.
Съвет 3: Използвайте прахосмукачката за подовете, килимите, мокета и матрака
Използвайте прахосмукачка с HEPA-филтър. Той ще улови всички малки прашинки и няма да да ги върне обратно във въздуха вкъщи. Поне веднъж месечно почиствайте с прахосмукачката и матрака си. 
Съвет 4: Ограничете използването на синтетични килими
Синтетичните килими са истински развъдник за акари. Заложете на вълнените килими. Вълната е естествено резистентна към акари.
Съвет 5: Добавете няколко капки масло от евкалипт в прането
Магическият аромат на евкалипта ще ви помогне да се справите с акарите. Добавете няколко капки масло от евкалипт в прането, особено за спалното бельо. Маслото от евкалипт елиминира 99% от акарите в спалното бельо.
Съвет 6: Правете слънчеви бани на спалното бельо, възглавниците и матраците
Веднъж месечно в слънчево време ги изваждайте на балкона за час или два. Слънчевата светлина ще убие не само акарите, но и ще неутрализира всички други бактерии по спалното ви бельо.
Съвет 7: Горещата вода и парата могат да ви помогнат в борбата с акарите – използвайте ги
Прането с гореща вода е задължително, особено ако сте алергични към акари. Ако материите позволяват, можете да ги пуснете в сушилнята или да ги изгладите с пара на висока температура.
Съвет 8: Използвайте калъфи и протектори
Калъф или протектор с цип, в който да сложите възглавниците и матраците, е идеалното решение, което ще ви позволи да перете често повърхността, върху която спите. Бонусът е, че калъфът ще удължи живота на възглавницата и матрака. 
Съвет 9: Не бързайте да оправяте леглото си сутрин
Неоправеното легло дава шанс на матрака и спалното бельо да се проветрят, да дишат по-добре и в резултат да намалят шанса за размножаването на акарите вътре в тях. Затова не забравяйте от време на време да оставяте матрака, възглавниците и юргана без чаршафи и без покривала за по няколко часа на ден, за да могат да се отърват от натрупалата се през нощта влага.