„Искаме достойно заплащане на нашия труд. Ние се борим за бъдещето на всички, защото народ без култура е народ без бъдеще“. Това заяви от името на културните институции в Русе, които вчера за втори път в рамките на малко повече от месец излязоха на протест, солистката в Русенската опера Андреана Николова. По думите й методиката за финансиране на културните институции ги принуждава да правят компромис с качеството на продукцията. Нищо не се е променило от протеста, организиран на 1-ви ноември тази година, каза още тя.
Десетки представители на различни културни институти се събраха пред сградата на операта и потвърдиха това, което ден по-рано беше казано от синдикатите - секторът е поставен в унизителна ситуация.
„Народ без култура е народ без бъдеще“ /какъвто е националният наслов на протеста/ и „Време е за повече от 0.4% култура“, гласяха част от плакатите на протестиращите.
„Благодарни сме на нашата публика. Залите са пълни на касовия продукт, но там, където трябва да се погрижим за висококачествения продукт, имаме проблем. Тук е ролята на държавата, която трябва да е готова да финансира поддържането на качествения продукт, тъй като комерсиалния ще си продадем всякак“, коментира Андреана Николова. 
Независимият продуцент Димитър Липовански заяви, че държавата трябва да има отношение и към независимия културен сектор. 
„В нашия сектор цари пълен хаос. Ние нямаме яснота през годината кога се откриват програмите, колко средства за финансиране на независимия културен сектор има, както и какви са програмите, по които ще има подкрепа“, каза Липовански. 
 Сред протестиращите имаше и представители на филхармония „Димитър Ненов“ в Разград, която е под угрозата от закриване. По тази причина музикантите искат оставката на директора на Театрално-музикалния и филхармоничен център в града Таня Карбова и се надяват държавата да се заинтересува от съдбата на една от най-старите филхармонии в страната.