Обичаният „Йохан Щраус Ансамбъл“ /“Johann Strauss Ensemble“/ с диригент Ръсел Макгрегър отново ще зарадва публиката в Русе с изключителния си спектакъл „Коледа във Виена“. Гостуването на 21 декември в Арена Русе ще бъде част от европейското турне на ансамбъла. Тази година специални гости ще бъдат баритон и сопрано, солисти на големи оперни трупи във Виена и група танцьори, които ще създадат празнична коледна атмосфера.
Концертната програма включва произведения на класическата музика на най-великите композитори на всички времена, а прочутите виенски валсове, неотменна част от репертоара на ансамбъла, „рисуват“ картината на една вълшебна зимна вечер.
Johann Strauss Ensemble е основан през 1985 г. от група топ музиканти от различни оркестри. Оркестърът дължи голяма част от професионалното си развитие на цигуларя и диригент Ръсел Макгрегър, който се присъединява към ансамбъла през 2004 г. Следвайки традицията на концертите на Щраус от 19-ти век, той дирижира в стил Stehgeiger, т.е. от позицията на солист.
Макгрегър е роден в Оксфорд, но израства в Мелбърн, Австралия, където на 7-годишна възраст започва да учи цигулка. От 1992 г. живее във Виена, а от 1997 г. е концертмайстор и диригент на оркестъра на двореца Шьонбрун. Цигулката, на която свири, е произведена през 1697 г. от Карло Джузепе Тесторе, това е „по-малката сестра“ на известната виола на Волфганг Амадеус Моцарт.