Огромният завод, който се строи в Индустриален парк Русе в близост до „Керос“, няма да бъде на германската „Ебершпехер“. Проектът е променен в движение и сега там ще се настани австрийската „GG Group“.
През април на този терен бе направена първа копка за изграждането на завод за електрически нагреватели за автомобили на германската „Ебершпехер“. Съобщено бе, че световният лидер в отоплителните и климатични системи ще открие 500 работни места. И строителството започна, при това с изключителни темпове.
Както научи „Утро“ обаче, собственик на терена през цялото време е бил не „Ебершпехер“, а румъската фирма „Русе индустриален хъб“, която извършва строителството. И някъде в края на септември плановете се променят. На 29 септември в РИОСВ е внесено уведомление за оттегляне на инвестиционното предложение за „Инсталиране на високо автоматични линии за монтаж на електронни компоненти“. Основанието е „поради отказ от инвестиционните намерения с потенциалния наемател“. И РИОСВ прекратява процедурата на 18 октомври.
Както изглежда, „Русе индустриален хъб“ не е загубило много време да намери нов наемател в лицето на австрийската „GG Group“ (Gebauer&Griller) - производител на кабели за електромобили, която от лятото си търси терен за завод в Русе. Наскоро тя съобщи, че ще придобие съществуващи вече производствени помещения, за да ускори плановете си. И тези помещения са точно тези, доскоро строящи се за „Ебершпехер“. На сайта на групата България вече присъства, като адресът на предприето е Русе, ул.“Индустриален парк“ 31.
Информацията бе потвърдена неофициално от служители на „Ебершпехер“. Според тях производителят на отоплителни системи не се изтегля от Русе. Фирмата е наела хале в началото на бул. „Тутракан“ в района на бившата „Хлебна мая“. И планира да извършва дейността си там.