В началото на следващата година ще започне активното строителство на ритейл парка върху терена на бившия завод „Петър Караминчев“, съобщи асет мениджърът на „Видеолукс Холдинг“ Иван Граматиков. Търговският обект ще оперира под марката „Холидей Парк“ /“Holiday Park“/. Предвижда се той да отвори в срок от две години. Такива комплекси вече има в Стара Загора, Пазарджик, Перник и Хасково, планирано е разширяване на веригата и в други градове.
Очаква се в ритейл парка да присъстват т.нар дискаунт вериги, които ще открият първите си магазини в региона. В момента на територията на България дискаунт веригите, които оперират, са „Pepco“, „Sinsay“, „Kik“, две от които вече имат свои търговски обекти в Русе.
Проектът за изграждане на ритейл парк на терена на бившия завод „Петър Караминчев“ отлежаваше на трупчета в последните две години, но в последните месеци бе изваден от нафталина. Може би под напора на конкуренцията, строяща аналогичен обект до „Арена Русе“, собственикът „Технополис България“ подаде през юни заявление за изготвяне на нов подробен устройствен план /ПУП/ на парцела. Месец по-късно той беше готов.
Парцелът във формата на триъгълник има площ от малко над 34 000 кв. м. „Технополис“ го закупи през през 2020 г. от концерна GTC, който преди доста години планираше да строи там мол, но после се отказа от намерението си. Преди две години теренът бе разчистен и подготвен за строителство, но то така и не започна. Проектът предвижда шопинг центърът да бъде на един етаж, разстлан наземно и без общи части, подемни съоръжения и подземни паркинги. Всеки от магазините ще е с площ от 500 до 4000 кв.м и ще има самостоятелен вход.