Населените места в община Две могили, където все още не е възстановено електрозахранването, останаха без ток и миналата нощ. Причината е абсурдна и предизвика остра реакция от страна на кмета на общината Божидар Борисов.
Един от основните проблеми идва от паднал стълб край Пепелина, по който минава високоволтово трасе.
„Днес екипите за втори път пробиват дупки за съответния стълб и той пада - до такава степен се е напоила земята и все още не е укрепен самият стълб. Обадих се на областния управител Данаил Ковачев да постави въпроса на по-високо ниво и оттам вече да поставят проблема на Управителния съвет на „Енерго-Про“, защото не може да бъдат оставени тези момчета без осигурена техника да си свършат работата. Те изправят стълба, обаче явно трябва с бетони да се укрепи. Не може в пръстта да се слага стълб и да виси 20 киловолта ток. Това е просто някакво безумие. Това дружество не си върши работата“, възмути се Божидар Борисов, цитиран от Русе Медиа.
Без ток остават и селата, които не са зависими от този стълб - Чилнов, Баниска, улици в Кацелово. Причината е, че аварийните екипи са извън населените места и въобще не са влизали вътре да оправят електропреносната мрежа в населените места.
„Днес се обадих на началника на „Енерго-Про“ за Две могили, но се оказа, че общините нямаме право дори да наемаме частни фирми и да ги пускаме да оправят поне вътре в населените места. Бях склонен и да мина и в това направление - да бъдат вътрешно възстановени жици, трафопостове и да бъде пуснати по къщите. Дори и това нямаме право да го правим. Потърпевшите хора казват - има решение на проблема. Да, но трябва да нарушаваме закон. Така е направена законодателната уредба в България“, каза още кметът на Две могили.
В същото време помпите за водоснабдяването в момента работят с агрегат, и ако ВиК решат, че им излиза скъпа нафтата, могат да ги спрат и хората пак да останат без вода. Затова възстановяването на електрозахранването е изключително важно.
„Направо съм изумен от това, което едно частно дружество може да си позволи в България. Най-вероятно ще им бъде потърсена отговорност, ще искаме среща с областния управител с настояване да има бъдещи инвестиции - в мрежи, в стълбове, и да сме спокойни през зимата. А те дори сервитутите не си почистват“, каза Божидар Борисов.
Заради нерешения проблем с тока частичното бедствено положение в община Две могили остава.