97 дела по реда на Закона за защита от домашно насилие са образувани в Районния съд в Русе от началото на годината. Над половината от тях - 61, са по молба на жени. Това стана ясно по време на кръгла маса, посветена на превенцията на домашното насилие, която се проведе снощи в Зала 1 на Областната администрация. Тя беше организирана от сдружение „Център Динамика“, „Зонта Интернешънъл“-Русе и „Сороптимист Интернешънъл“-Русе в партньорство с Областната управа. В дискусията участва и областният управител Данаил Ковачев.
Дълбочината на проблема личи от още една страшна статистика - близо 160 души от региона са потърсили помощ от открития през октомври 2022 година в Русе единствен по рода си консултативен център за безплатна помощ на хора от уязвими групи, претърпели насилие. Той обхваща територията на всички общини от областта, като за целта при случай на домашно насилие, мобилен екип от Русе се среща с пострадалите и им съдейства по всякакъв начин.
„Страшно е, че домашното насилие става все по-разпространено в нашето общество. За голямо съжаление то се превръща в част от нашето ежедневие, а това е прекалено плашещо. И когато говорим за жертви не трябва да си мислим само за физическите, а е необходим да отчетем и жестоките психически последствия върху потърпевшите“, каза Ковачев.
Съдебният лекар от УМБАЛ „Канев“ д-р Марина Митева сподели, че от началото на годината през Съдебна медицина са преминали 14 пострадали мъже и 49 жени. През 2022-а пострадалите са били 12 мъже и 77 жени. Всички споменати случаи са жертва на домашно насилие. Тази година един от пострадалите мъже е бил с тежка телесна повреда и се е наложило отстраняването на далака му. Сред 49-те пострадали жени една е пострадала по-сериозно - докарана е със счупен прешлен. От насилието не са подминати и децата. През тази година съдебните медици са се срещнали с 9 пострадали деца.  Едно дете пък се е самонаранило след домашно насилие между родителите му вкъщи. През изминалата година са пострадали 12 деца. През 2022-а са отчетени и 2 случая на блудство с момичета и 1 полово посегателство отново над момиче.