Цената на кубик студена вода ще прескочи 5 лева от 1 януари 2024 година. Това става ясно от разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране, които ще бъдат разгледани на обществено обсъждане на 5 януари.
Всяка година водата поскъпва с две основания. Първото е одобреният бизнесплан на дружеството, в който цените винаги вървят нагоре. Втората корекция е заради натрупаната за последната година инфлация, която е 11,93%.             

Така според разчетите на КЕВР водата за битовите клиенти на „ВиК“-Русе трябва да поскъпне с 13,7%. И вместо сегашните 4,441 лева за кубик вода ще плащаме по 5,051 лева. А вероятно още малко отгоре, тъй като това число трябва да се коригира и с инфлацията за ноември, която още не е отчетена. 
Слабо успокоение за русенци е, че цената на студената вода остава под социално поносимата. Тя се изчислява така, че минималното потребление от 2,8 куб.м на човек месечно да не надхвърля 2,5% от средномесечния доход на лице от домакинството. Този доход според статистиката е 678 лева, а социално поносимата цена на кубик вода - 6,054 лева.  
Числата, оповестени от КЕВР, не показват видими резултати за „ВиК“-Русе от мащабната подмяна на вопроводи по водния проект. Отчетената на входа на системата вода е 17,9 млн. куб. м, а фактурираната - само 9,8 млн. кубика, което значи, че близо половината се губи някъде по трасето. Загубите на вода са 8,45 куб. метра на ден на всеки километър водопроводна мрежа. Ще бъде показателнно какво ще е това число догодина, когато работата бъде приключена.