Тревожно е състоянието на спортната база в Плевен. Не знам как е допуснато да се стигне до тук. Очевидно за предишната областна управа и община спортът не е бил приоритет. Това каза днес в Плевен министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, който участва в кръгла маса на тема "Развитието на спорта в региона - поле за взаимодействие на държавата, общините и спортните клубове". 
Надявам се за новото ръководство на общината спортът да бъде припознат като важна дейност, която се грижи за здравето и бъдещето на децата на Плевен, за спортистите на града, допълни министърът.
По думите му в Плевен е необходима цялостна реформа в сферата на спорта. Надявам се, че при добро планиране, ще се излезе от тази трагична ситуация, каза още министър Илиев.
Положението в Плевен по отношение на това къде могат да спортуват децата ни е трагично. До сега вероятно управлението на общината не е имало за приоритет развитието на спорта, коментира областният управител Виолета Иеремиева, която бе сред участниците в кръглата маса. Спортът тръгва от базата, нямаме ли добра база, няма как да има резултати. С новия кмет на Плевен още от първия ден сме си стиснали ръката и сме си дали дума да сме в добри взаимоотношения по всички проблеми на града и е време да го докажем, допълни Иеремиева.
Имам тежко наследство в спорта, както и в други области, каза по време на дискусията кметът на община Плевен д-р Валентин Христов. Той изрази готовност да си сътрудничи с всички клубове в Плевен, да е посредник между спортното министерство и тях. Смятам, че заедно можем да работим успешно и да върнем името на Плевен като спортен град, подчерта д-р Христов.
Напълно съгласен съм, че проблемите са много, но трябва да започнем отнякъде да ги решаваме, каза и председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански. 
Министърът на младежта и спорта коментира начините за сътрудничество с общините, как клубовете могат да получат помощ като ги насърчи да бъдат активни за участие в различни програми към министерството.
По време на дискусията един от доайените на спорта в Плевен Пламен Дунчев постави въпроса за отделяне на средства за консумативи и поддръжка на залата по лека атлетика, останала по думите му "последен оазис" на леката атлетика в Плевен. Той подчерта и нуждата от модернизация и изграждане на стадиона за хвърляния. 
В рамките на срещата заместник министърът Даниела Дашева обяви, че чрез пилотната програма "Спортен час" треньори ще могат да влизат в училищните часове по физическо възпитание и спорт, за да селектират деца и да работят с тях.  
Поставен бе въпросът и за състоянието на спортна зала "Спартак", за мотивацията на децата към различни видове спорт, подпомагането на клубовете за техническо и материално обезпечаване, за подкрепа на професионалните спортисти.
Днешната дискусия се състоя по идея на Сдружение ФК Плевен, Баскетболен клуб Дяковски баскет, Сдружение Боксов клуб "Мизия 80", Сдружение "ФК Девета плевенска дивизия" и Гражданско обединение за спортен Плевен, със съдействието на главния експерт на Министерството на младежта и спорта за Плевенска и Ловешка област Атанас Кършев. Срещата събра десетки представители на различни спортни клубове в конферентната зала на сграда "Гена Димитрова". 
Преди участието си в нея министър Илиев е посетил спортни клубове в Плевен, за да се запознае със състоянието на базата.