Поради промяна в предварителната програма документалният филм „Рапсодия Владигеров“, част от 53-тото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство, ще бъде представен утре, 28 ноември. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на Държавна опера-Стара Загора. Лентата е посветена на берлинския период на Владигеров и сътрудничеството му с Райнхард. Филмът е съвместна продукция на Къщата-музей „Панчо Владигеров" в столицата, Българска национална телевизия, Нов български университет, фондация „Духовното наследство на Панчо Владигеров" и „Рево филмс".
По думите на един от внуците на българския класик - Панчо Владигеров-младши, пианист, преподавател и съименник на известния си дядо, филмът показва една част от живота на Панчо Владигеров, която е малко позната в България - годините, когато е бил диригент в театъра на най-големия театрален реформатор Макс Райнхард. През този период младият композитор има възможност да общува със знакови за епохата личности като Зигмунд Фройд, Алберт Айнщайн. Сред писателите, които среща, са Томас Ман, Хайнрих Ман, Стефан Цвайг, Хуго фон Хофманстал, Артур Шницлер. Отново по това време се запознава с музиканти като Бузони, Рихард Щраус, Прокофиев, Шьонберг, Рахманинов, Хиндемит и т. н. “Филмът показва от различен ъгъл живота и творчеството на Владигеров, Най-често се подчертава значението му като национален композитор. А филмът „Рапсодия Владигеров” е докосване до непозната и много значима страница от живота му", посочва внукът на Владигеров.
Днес зрителите ще могат да чуят и концерта "Владигеров, Райнхард и театърът”, включващ песни и инструментални пиеси от Панчо Владигеров, създадени в периода 1920 – 1932 г. за театралните постановки на режисьора Макс Райнхард в „Дойчес театър“ в Берлин и „Театър ан дер Йозефщад“ във Виена. Специална роля в проекта има композиторът Милко Коларов, ученик и посветен изследовател на творчеството на Владигеров, който е селектирал програмата и ще застане на диригентския пулт пред оркестър “Симфониета” – Варна. Солист ще бъде българският бас Ивайло Джуров.
Събитието е част от поредицата “Нова музикална сцена”, която завършва с програма, посветена на взаимните влияния в творчеството на режисьора Макс Райнхард и българския класик Панчо Владигеров. Програмата се представя във Варна, Шумен и Стара Загора.