„При рамка 50 млн. лв. община Русе е подала само 4 проекта на обща стойност 5 905 900 лв. за финансиране от Националния бюджет 2024“, написа в своя Фейсбук профил общинският съветник от ПП-ДБ проф. Велизар Павлов. „Прави впечатление, че за над 44 млн. лв. не са подадени проекти. Липсват проекти за финансиране на проекти за проектиране (поглед в бъдещето), основен ремонт и реконструкция на улици и общински пътища, както и за благоустройствени дейности в Русе и населените места от община Русе“, твърди Павлов.
Според общинския съветник и бивш зам.-кмет по хуманитарните дейности от екипа на Елеонора Николова, подадените 4 проекта са за преустройство и реконструкция на Художествена галерия - Русе, в т.ч. въвеждане на мерки за енергийна ефективност“ - стойност 3,56 млн. лева, за изпълнение на мерки за енергийна ефективност в публична сграда за административно обслужване в Община Русе  - стойност 1165,5 хил. лева, за изпълнение на мерки за енергийна ефективност и ремонт на спортен комплекс „Ялта“ - стойност 780 хил. лева и за изпълнение на мерки за енергийна ефективност и ремонт на спортен комплекс „Локомотив“ - стойност 400 хил. лева.
„Приемам този списък като липса на идеи и административен капацитет. За сравнение, община Иваново е подала проекти на обща стойност близо 10 млн. лв. (9 976 300 лв.), Перник 35 млн. лв., Габрово 20 млн. лв. и т.н.“, пише Павлов.
„Пълен списък на подадените проекти от кметовете е включен в проектозакона за Бюджет 2024 започва от стр. 178 в проектозакона за държавния бюджет, който е качен на сайта на парламента. В неговия чл. 108 се уточнява, че министърът на регионалното развитие и благоустройството сключва с кметовете на общините споразумения със срок на изпълнение и въвеждане в експлоатация на проектните предложения до 31 декември 2026 г. Както стана ясно между първо и второ четене на Бюджет 2024, този списък може да бъде допълван. С особено внимание ще следя активността и готовността на Община Русе“, казва проф. Павлов. Според него групата общински съветници ПП-ДБ има готовност да предложи важни и обществено значими проекти.