Олимпиада по ментална аритметика, насочена към най-малките, се проведе в Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Заниманията по ментална аритметика, които от няколко години навлизат и добиват все по-голяма популярност в обучението на русенските деца, представляват ключова част от интелектуалното развитие и формирането на логическо мислене. Те са усвоени на базата на изчисления наум, комбиниращи математически умения, креативност, стратегическо мислене и способност за решаване на проблеми. Доказано е, че така успешно се развиват двете полукълба на детския мозък.
Олимпиадата бе организирана от учебен център „Архимед“и академия „Абакус“.
Според Кремена Крумова, директор на център „Архимед“, в който се съчетават математика, български език, арт класове, английски език и ментална аритметика за холистично и целенасочено обучение, организирането на първата олимпиада по ментална аритметика за децата от нейния „клуб“ е било свързано преди всичко с вълнение, гордост и антиципация (изпреварване, посредством движението на мисълта определено действие може да бъде извършено преди появата на очаквания сигнал - б.р.). За нея проведеното състезание е било възможност да сподели със своите талантливи ученици една платформа за проява на уменията им. Целта на състезанието е била учениците да се вдъхновят и да им се окаже подкрепа по пътя им към развитие на техните ментални аритметични умения.
Децата, от които се изискваше съчетание от умения като бързина, точност и добре структурирано логическо мислене, бяха разделени на три основни групи според възрастта и напредъка си. Едната част от задачите бяха решавани със сметало (абакус или абак), а другата - ментално. Абакусът е вид сметало, което се използва за аритметични изчисления от древни времена. Госпожа Кремена Крумова сподели, че родителите предимно записват децата на часове по ментална аритметика по следните ключови причини: развитие на когнитивните умения; подобрение на математическите умения; увеличаване на бързината на мислене; развиване на самодисциплина и самоусъвършенстване на търпението;  подготовка за състезания и олимпиади и развиване на увереността.
След като малките остри умове приключиха със състезанието, всички се събраха в Детския отдел на библиотеката. Там под ръководството на русенката Деница Филева, известна като йогалатес инструктор и организатор в био работилнички и кулинарни детски рождени дни „Вкусно и полезно“, те направиха здравословни шоколадови коледни венчета. Според Деница Филева, която обожава работата си с деца, те я учат на търпение и на изкуството да живее в настоящия момент. Такъв тип занимания са полезни за развитието на тяхната фина моторика и въображение.
Сред журито имаше както дългогодишни учители по различни предмети, така и една студентка - Стефка Йорданова. Тя изучава специалност „Български език и история“ в Русенския университет, където е четвърти курс, а отскоро е учител по български език и литература в център „Архимед“. На състезанието Стефка Йорданова за първи път влезе в ролята на жури. За нея от това начинание най-важни са усмивките на децата и тяхното лично удовлетворение от свършеното. Освен това, по думите й, на самото събитие е нямало разочаровани деца.
„Важен е фактът, че все още има деца и родители, които искат да се развиват“, допълва тя.
В първата група отличените деца бяха следните: I място 0 Преслав Петков (7 г.), ученик в НУ „П.Р.Славейков“ в Бяла; II място - Кристиян Денчев (7 г.), също ученик в НУ „П.Р.Славейков“ в Бяла.; III място - Пресияна Тодорова (5 г.) от Русе.
Във втора победители бяха както следва: I място - Симеон Христов (5 г.) oт Русе; II място - София Красимирова (5 г.) от Русе и III място - Александра Цонева (7 г.), ученичка в СУ „Йордан Йовков“ в Русе.
В последната група класирането беше следното: I място - Даниел Иванов (9 г.), ученик в СУ „Ангел Кънчев“ в Русе; II място - Александер Юбер (9 г.), ученик в НУ „Свети Свети Кирил и Методий“ в град Бяла; III място - Александър Генчев (7 г.), ученик в ОУ „Любен Каравелов“ в Русе.
Олимпиадата приключи с усмивки и желание за нови успехи.