Информационни материали, пърформанс, кръгла маса, онлайн среща с бивш полицай в САЩ и автор на книга за жертви на домашно насилие предвижда кампанията „Домашното насилие на фокус - да кажем не на страха“, която ще се проведе в рамките на обявените в световен мащаб 16 дни на активност срещу насилието, основано на пола. Началото беше сложено в петък от три русенски организации, даващи подкрепа на жертвите на насилие. Това са сдружение „Център Динамика“, Зонта Интернешънъл и Сороптимист Интернешънъл в партньорство с областната администрация, Окръжния съд, ОД на МВР и Голдън Феми Филм Фестивал, както и с подкрепата на Русенския университет, Младежкия Червен кръст, Детска театрална школа „Патиланци“, доброволци и граждани.
Кръгла маса на тема „Домашното насилие на фокус - да кажем не на страха“ ще се проведе в утре в Зала 1 на областната администрация. В дискусията ще участват представители на Окръжния съд, Окръжна прокуратура, полицията, Адвокатската колегия и Отделението по съдебна медицина в УМБАЛ „Канев“. Ще бъде представен документалният филм „Смешният съд“. Лентата по саркастичен начин разказва историята на грешник (Стефан Додуров), изправен пред Бог (Урумов), в едно бъдеще неопределено време.
На 7 декември, четвъртък, е предвидена онлайн среща с бившия полицай Мариела Георгиева - автор на книгата „Лицата на неродените пеперуди“, в която описва реални случаи, с които се е сблъсквала като полицай в САЩ, и разказва за болката и травмите върху психиката на жени и деца, преживели домашно насилие.
В световен мащаб близо 89 000 жени и момичета са били умишлено убити през 2022 г. Според данни от Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) и ООН Жени (UNWomen), 55% (48 800) от всички убийства на жени са извършени от членове на семейството или интимни партньори, или средно повече от 133 жени или момичета са били убивани всеки ден от някого в собствения им дом. В България до края на август 2023 г. 2828 пострадали са получили заповед за защита от домашно насилие, а образуваните досъдебни производства за домашно насилие са с ръст от 40%. Според Министерството на вътрешните работи на България, до края на септември 2023 г. убийствата на жени у нас достигат 20.