Инвестиционно предложение за изграждане на локално пречиствателно съоръжение за промишлени отпадни води е внесено в РИОСВ от „Оргахим Резинс“. Инсталацията ще се разположи в новопостроена сграда на мястото на старата пречиствателна станция. Очаква се инвестицията да реши проблема с миризмите на химически продукти, които редовно притесняват живеещите в близост до Западна промишлена зона русенци.
Дружествата „Оргахим“ АД и „Оргахим Резинс“ АД експлоатират собствени локални пречиствателни съоръжения (ЛПСОВ), но използват една площадкова канализация.         

Пречистените води от „Оргахим“ постъпват в пречиствателната станция на „Оргахим Резинс“, откъдето смесеният поток се зауства в градската канализационна мрежа по бул. „Трети март“. От началото на тази година той е присъединен към довеждащия колектор на Градска пречиствателна станция за отпадъчни води-Русе. По тази причина специфичните миризми често се усещат от канализацията на града, предимно в централните и крайречните части на Русе.
В новата пречиствателна станция отпадъчната вода ще постъпва в ретензионен резервоар (усреднител) с капацитет 60 куб.м, в който ще се събира месечното отпадно водно количество. В него ще се извършва pH корекция. След това ще минава през флокулатор (система за физико-химично отстраняване на неразтворени вещества от отпадъчни води) и ще постъпва в стрипинг колона с дебит 0,3 л/с. В нея ще се извършва отстраняване на азотните съединения и летливите вещества. После водата преминава през друг флокулатор, флотатор и вакуумен изпарител преди да се влее в градската канализация.