10 детски площадки в Русе вече са обновени и чакат децата да се забавляват на тях. Новите съоръжения пресъздават кораби, самолети, къщички на приказни герои и други. Модерните детски кътове отговарят на европейските изисквания за безопасност - имат заграждения, съоръженията са съобразени с възрастта на децата, настилката им е ударопоглъщаща.
Новите площадки се намират в „Здравец Изток“, „Родина“, „Чародейка“ и „Дружба“.
В „Здравец Изток“ са три за деца от 3 до 13 години. В „Родина“ и „Чародейка“ са обновени по две детски площадки, като едната е за малчугани до 3 годинки, а втората - за деца от 3 до 12 години. В „Дружба“ има 3 нови площадки, по една в трите района на квартала. В „Дружба 3“ съоръженията са само за най-малките.
10-те детски площадки са част от проекта за обновяване на общо 40-те, за които средствата бяха отпуснати миналата година от общинския и държавния бюджет. До края на годината ще бъдат изцяло подновени и останалите 30 площадки. В момента се изгражда единствената нова детска площадка между блоковете „Лебед“ и „Жерав“ в квартал „Здравец Изток“.
Освен това предстои обновяването на още 20 детски площадки и изграждането на една нова на ул. „Сливница“ в централната част на града. За тях има предвидени 500 хил. лева, но проектирането и процедурите за избор на изпълнител тепърва предстоят.