Адвокати в Ямбол консултират безплатно граждани на днешния си професионален празник. Денят на отворени врати се състоя в сградата на Адвокатската палата в Ямбол. По случай Деня на българската адвокатура адвокатите организираха и открит урок в ямболската гимназия „Васил Левски“.
Най-често хората търсят помощ относно гражданско-правни казуси или претърпени вреди от неправомерни действия на други граждани, държавата или общината. Сред тях са незаконно строителство, междусъседски конфликти, възстановяване на земеделски земи и спорове за граници на имоти, каза за БТА председателят на Адвокатския съвет на колегията в Ямбол Атласка Данкова.
През 1888 г. е гласуван първият закон за българската адвокатура, тази година се отбелязва 135-ата годишнина по този повод, припомни адвокат Данкова. „Пожелавам на всички колеги дръзновение, мъдрост, смелост и сила да работят тази благородна професия“, каза още тя.
През 1912 г. е учреден първият Адвокатски съвет в Ямбол. Към момента в ямболската колегия са вписани 149 адвокати, които обслужват съдебния район, включващ съдилищата в Ямбол, Елхово и Тополовград. Освен безплатни консултации, от 10 години насам ямболските адвокати връчват и стипендии на изявени студенти по право по случай Деня на българската конституция – 16 април.
Както писа БТА, историята на ямболската адвокатура е събрана в книга, издадена от колегията през 2018 г. Сред любопитните факти в нея е, че през 1944 г. Юридическият факултет на Софийския университет е временно базиран в Съдебната палата в Ямбол. Причината са бомбардировките над столицата по време на Втората световна война. През април и май тогава в Ямбол се провежда изпитната сесия на 1200 прависти. Заради добрата организация, деканското ръководство решава да проведе и следващата сесия в Ямбол, за която в града пристигат три хиляди студенти.