3239 престъпления са регистрирани в Областната дирекция на МВР през 2013 година, което означава, че на ден бандитите около 9 пъти са престъпвали закона, сочи отчетът на ОД на МВР, който бе представен в Русе пред зам.-директора на ГД „Национална полиция“ ст. комисар Георги Арабаджиев.
Данните показват, че през 2013 година има леко увеличение на престъпността в региона, тъй като престъпленията са със 194 повече от предходната година, а при кражбите ръстът е със 164.
Това се дължи на завишения брой кражби от жилища и магазини, при които са задигани пари, бижута, хранителни продукти и цигари.
Според ръководството на МВР в Русе причините за увеличаване на престъпността в региона се крият в намаления числен състав на униформените поради наложилите се командировки по значими обществени събития като проведения референдум, извънредни избори, опазване на турската граница от бежанския поток и постоянните митинги в столицата.
Традиционно с най-голям дял в престъпленията са кражбите, които са 2285. От тях 473 са разкрити. За сравнение през 2012 година престъпленията са 3045, а кражбите - 2121, като разкритите са 361.
На второ място се нареждат измамите. През периода общо 95 възрастни са били подмамени да дадат последните си пари за измислени операции на техни близки. Разкрити са едва седем. Измамниците обикновено са от Ветово и въпреки че през миналата година там бяха извършени няколко акции за залавянето им, след излизане от ареста те пак продължаваха да мамят стари русенци.
Документните измами винаги са били едни от най-често срещаните икономически престъпления. Регистрирани са общо 55, като са разкрити 35. Активната работа по престъпленията, свързани с акцизни стоки, доведе до конфискуване на 54 422 къса цигари.
Само един русенец е задържан за незаконно притежаване на културни исторически ценности, но пък стойността на иззетите от него артефакти от Античността е впечатляваща - около 50 000 лева.
30 досъдебни производства са образувани и срещу 40 наркоразпространители. Заловени са 425 хапчета амфетамин, 203 грама хероин, килограм и половина марихуана и 10 броя екстази.
В регистъра на русенската дирекция на МВР се водят 276 малолетни и непълнолетни престъпници. В първата група 46 са извършили общо 35 престъпления, а от втората група 133 хлапета са направили 145 кражби.
За намаляване на престъпността в региона дирекцията на МВР в Русе ще активизира действията си главно за намаляване на битовата престъпност, ощетяване на бюджета от финансови афери, повишаване на контрола по пътищата, противодействие на данъчните злоупотреби и ще участва активно в проверките, съвместно с митницата, които започнаха от тази седмица, каза за „Утро“ директорът на ведомството гл. инспектор Георги Великов и подчерта, че ръководството на МВР е дало добра оценка на работата на русенската дирекция на вътрешните работи.