Всички училища и детски градини на територията на община Ценово се включиха в първия национален Ден на четенето под мотото „Четенето дава възможности“, организиран от фондациите „Четене“ и „Детски книги“ и сдружение „Книги за четене“.
„Поставяме началото на Деня на четенето с надеждата той да се превърне в обществен символ, който да вдъхновява не само децата, но и възрастните за важността на четенето“, каза при откриването Камелия Леонова, директор на ОУ „Христо Ботев“ в Ценово. През следващите дни съвместно с местното читалище се подготвят поредица от инициативи, посветени на 110-годишнина от рождението на Асен Босев.
В залата, където бяха събрани децата от начален етап, бе поставен плакат с надпис „Дете, което чете, ще се превърне във възрастен, който мисли“. Гостите на събитието - преподаватели, детски учители и читалищни работници прочетоха откъси от любими детски книги. Повечето от децата носеха някои от любимите си книжки с приказки. Те се включиха в инициативата като акцентираха предимно на басните и поговорките.
 Според организаторите статистиката сочи, че в момента в България има 44% функционално неграмотни хора. А това означава, че те имат слаби умения за боравене, анализиране на информация, не могат да формират критично мислене, което е в основата на едно силно гражданско общество.
Инициативи, свързани с Деня на четенето, се проведоха в Караманово, Долна Студена и Новград.