Ще бъде ли запазен малкият параклис „Св. Димитър“ в кв.“Здравец“, разположен в края на терена, където започна изграждането на новия магазин „Лидл“ е как би се вписал храмът в бъдещия търговски комплекс. С тези въпроси „Утро“ се обърна към Русенска митрополия и Община Русе. Оказа се, че никой там не е наясно какво ще се случи с параклиса.     

Парцелът под жп спирката при Университета срещу Млечна кухня наскоро бе разчистен, а някои постройки бяха съборени, но параклиът остана непокътнат. От Русенска митрополия обясниха, че той не е тяхна собственост, а на Общината и от много време стои заключен. Същото каза за „Утро“ и един от дарителите за изграждането на параклиса, чиито имена са изписани на видно място на стената му. Според него там на времето живял негов дългогодишен служител, а къщата била собственост на „Жилфонд“. Това обаче бе отречено от Община Русе, според която параклисът по ул. „Родопи“ се намира в частен имот. 
От отдел „Общинска собственост“ уточниха, че параклисът е построен в този частен имот от бивш наемател на „Жилфонд“, обитаващ съседна сграда. И по негова информация от параклиса са останали само голите стени. Макар отвън да изглежда добре поддържан, вътре бил напълно изтърбушен.
По всичко изглежда, че изоставеният от години параклис едва ли ще липсва на някого и не виждат усилия да бъде запазен. Премахването на такава сграда обаче би било неудобно и тя вероятно ще бъде запазена.
Междувременно крадците отново показаха, че нямат никакви скрупули. Вероятно сметнали, че дните на параклиса са преброени, неизвестни са разбили вратата и са взели икони, полилея с украса, радиатор, печка, брава и ред други вещи от храма. Не са подминали и камбаната, която вероятно никога повече няма да призовава вярващите, а ще бъде нарязана и претопена в някоя леярна за скрап.