Огромен теч след ВиК авария под шосето на ул.“Св.св. Кирил и Методий“ в Басарбово причини слягане на почвата и нацепи стените на най-близките къщи. Пораженията са толкова големи, че собствениците им се страхуват, че вече трудно биха могли да се отстранят.
„Щетите са потресаващи. Аварията явно е ужасяващо огромна щом е нанесла такива поражения. „ВиК-Русе“ вече копаят, за да я отстранят, водоподаването към Басарбово е спряно. Но пукнатините са продължават да се увеличават и днес. В тази къща живее баща ми, но се съмнявам да може да се обитава и занапред. Изглежда ми по-скоро за събаряне, отколкото за ремонт. Ужасна ситуация от която няма изход“, разказа за „Утро“ Милена Стефанова. Вчера тя е подала жалба във „ВиК-Русе“ и очаква фирмата да я обезщети за пораженията върху имота.
От „ВиК“-Русе уточниха, че информация за теч по ул. „Св. св. Кирил и Методий“ 21 е получена в неделя, 22 октомври, от водопроводчика на Басарбово. Водата се е появява на повърхността от срещуположната страна на пътя спрямо трасето на уличния водопровод. След прослушване със специализирана апаратура за откриване на течове към 14 ч. водопроводчикът локализира мястото на теча и предприема незабавни мерки за спиране на водоподаването в засегнатата от аварията зона. За да се реагира незабавно, служителят е помолил за съдействие местен багерист за по-бързо разкриване на аварията. В 16.30 ч. аварията е отстранена и към 19.30 ч. водоподаването е възстановено. На следващия ден възниква авария по същата улица, но на номер 87, която е отстранена в същия ден.
В понеделник специалисти от „ВиК“-Русе извършват прослушване на мрежата и е установено наличие на шум на ул. „Св. св. Кирил и Методий“ 19, след което водоподаването е спряно. Наличието на шум може да бъде индикация за наличие на скрит теч (авария). Вчера сутринта започва отстраняването на откритата по-рано авария. „Водоснабдяване и канализация“ ООД е изпратило писмо до застрахователите на дружеството за предприемане на своевременни действия по компетентност в съответствие със застраховка „Обща гражданска отговорност към трети лица“. 
от „ВиК“-Русе отбелязват, че на 19 октомври, с цел навременно откриване на скрити течове, дружеството е извършило в рамките на текущата си дейност инспекция на водопроводната мрежа на Басарбово чрез специалисти от звено „Контрол на загубите на вода“. При проверката са локализирани две места по ул. „Захари Стоянов“, където е установен повишен шум, след което са регистрирани аварии. През същия ден при прослушване на водопровода по ул. „Св. св. Кирил и Методий“ не е констатиран шум, който да е индикация за наличие на течове. Откритите аварии по ул. „Захари Стоянов“ са отстранени на 20 октомври.
От дружеството уточняват, че по ул. „Св. св. Кирил и Методий“ върви интензивен тежкотоварен трафик, който е предпоставка за възникване на аварии по уличния водопровод. Мястото, където е възникнала аварията в неделя, е естествен водосбор, който акумулира и задържа повърхностни води, а те преовлажняват земната основа. На посоченото по-горе място преди няколко години е изграден и легнал полицай, който допринася допълнително за динамичното въздействие върху уличния водопровод при преминаването на тежкотоварни автомобили, казват още от „ВиК“.