Реконструкцията на бившия Дом на учителя и превръщането му в модерен Младежки център изглежда ще трябва да почака, тъй като проектът няма да получи финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/. Той бе кандидат по програма „Младежки центрове в областни градове“ към Изпълнителна агенция „Програма за образование“.          

Проектното предложение бе класирано на второ място измежду десетте кандидати, с равни точки с първия - Столична община. Както се оказа обаче, пари ще има само за един проект и печеливш е бъдещият Младежки център в София. За решението на комисията роля вероятно е изиграл фактът, че Столична община е заявила готовност да осигури много по-голямо съфинансиране - 6,39 млн. лева над тавана от 4,3 млн. помощ от НПВУ. В Русе Общинският съвет одобри 300 хиляди лева съфинансиране.
Договорът за 4,3 млн. лева със столична община е подписан на 25 септември. Русенският проект остава първа резерва, но шансовете да получи пари по тази процедура са вече илюзорни.
Емблематичната сграда на улица „Александровска“ е необитаема от 2010 г. и е в окаяно състояние. Тя бе прехвърлена в собственост на Общината през 2018 г. За обекта вече има изготвено „Техническо задание за проектиране“ съгласувано с Министерство на Културата, издадена е и Виза за проектиране от Главния архитект на Община Русе, съгласувана от  и Националния институт за недвижимо културно наследство. 
Проектът предвижда подмяна на всички прозорци, витрини и врати, премахване на всички съществуващи външни кабели и външни тела на климатични уредби по фасадите към ул. „Александровска“ и пл. „Елиас Канети“. Бъдещият Младежки център да включва множество помещения, необходими за функционирането му - зали за обучения, включително за семинари с минимум 100 участници, за дигитални и езикови обучения, сензорна стая с мултимедия, стаи за настаняване на поне 15 души, съблекални, тоалетни и др. В дворното пространство трябва се изгари и лятно кино. Съществуващото фоайе с вход от ул. „Александровска“ ще се запази, но към него трябва да се проектират рецепция, кабина за охрана, минибиблиотека и кафе-бар/ бюфет.
Всички тези хубави неща обаче ще се случат ако бъде осигурено финансиране, каквото засега липсва.