Кандидатът за кмет на СДС и водач на листата за общински съветники Станимир Станчев е роден през 1976 година в Русе. В РУ „Ангел Кънчев“ се дипломира с бакалавърска степен по специалността „Машинен инженер“, магистър по „Финанси“ във Великотърновски университет. Член e на националното ръководство на СДС и председател на общинската структура на партията в Русе. В периода 2014-2017 г. е зам. областен управител на Русе. Общински съветник втори мандат. Собственик и управител на компании в земеделския бизнес. Женен, с едно дете.

- Защо се кандидатирате за кмет и защо кандидатурата ви беше обявена в последния възможен момент?
- До последно си мислех, че всички в център-дясно може да изградим общ мост, с който да постигнем една силна синя кандидатура и да спечелим. След като това не се случи до края на миналата седмица, след като имахме различни варианти и преговори, решихме, че ще излезем с чест и достойнство от ситуацията. Подредихме една широка синя листа с хора, които са свързани пряко или косвено с организацията през годините и хора от гражданската квота, които работят в своите сфери всеотдайно за развитието на общностите си и не чакат нищо насреща, камо ли от политиката. Затова се случи така, че в последния момент обявяваме моята кандидатура. Мисля, че не съм от неразпознаваемите лица, за да правя някаква голяма предкампания. Както казах при регистрацията в Общинската избирателна комисия, нас и кучетата ни познават. 
- Как оценявате Русе и общината, кои според вас са най-сериозните проблеми?
- Русе има изключително висок потенциал, но към този момент той не е развит. Обликът на града е занемарен и затова нашата цел е да върнем този блясък и Русе да заеме своето заслужено място. Давам си сметка, че 
това е един от всички шаблони, но ако не се борим и нямаме цел да подобрим средата, е безсмислено да се занимаваме с политика
и обществен живот. Виждаме, че градът е мръсен и неподреден, което отблъсква много хора. Убеден съм, че с моя екип в рамките на година и половина това може да влезе в ред. Като направим тези две крачки, ще имаме възможност за привличане на инвестиции, които също са необходими за нашия град. В проучване, поръчано от нашия щаб, 70% от хората казват, че нямат сериозна възможност за развитие в града. Трябва да дадем тази възможност на русенци и нашите деца да остават в града.
- Какво бихте искали да се промени и как ще го направите, ако спечелите изборите?
- Основната промяна е участието на русенския бизнес в реализирането на проекти, за да може парите на русенци да остават в града. Давам си сметка какво значи това, което казвам. За мен русенският бизнес трябва да се развива, да твори, да работи в нашия град, а не русенските фирми да работят в цяла България, но не и тук. Получавам съм доста такива сигнали през последните 4 години, но не е коректно да назовавам имена.
Всички знаем кои фирми и по какъв начин работят в нашия град
Това са фактите. 
- След регистрирането ви в ОИК казахте, че в листата сте съчетали три „М“ - младост, мъдрост и можене, ще бъде ли това достатъчно за успех на изборите?
- Може би съм пропуснал кураж и упоритост, защото без тях не се постигат лесно целите. Трябва ни моженето, защото човек като не може или толкова си може, стои на една ниво и не успява да надскочи себе си. Казвам можещи хора, защото кандидатите в листата са се доказали през годините - как се управлява и как се почиства град, как лекуват добре, как техните качества се ценят. Имаме спортисти, които са побеждавали и са били медалисти. Казвам млади, защото имаме студенти и младежи, които искат да се развиват в обществено-политическия живот. Това са хора, които искат да дадат своя дан за обществото. 
- СДС се връща трайно към своите корени, каза Елеонора Николова след регистрацията и посочи, че работите неуморно за това. С какво се характеризира присъствието на СДС в политическия живот?
- Основното, с което се характеризира, е свободното изразяване на мисли и мнения без притеснение дали ще те уволнят от работа, каквито сигнали имаме сега.
Нека мотото, което имаме „Русе - град на свободния дух“, да не е само една добре написана фраза
а да е реалност. Другият акцент е човек да мечтае. Искаме да направим Русе по-красив, по-цветен, по-привлекателен, по-модерен и по-различен, като вземем добрите практики от другите градове, които ни изпревариха. Това, което всеки може в своята сфера, със своите качества, със своя труд, да постига целите си и да получава съответната удовлетвореност, изразена не само в материален аспект, но и в чист духовен такъв. СДС е партията на нормалните и честните хора, които правят всичко възможно сами да се развиват в една по-добра среда. Това е много голяма дясна и креативна общност, която е далеч зад чисто партийна организация. СДС беше партията на промяната и затова предлагаме промяната да се случи сега и всички хора да я осъществим заедно. След ляво или червено управление остава разруха и идват сините хора, които да подредят града. 
- Вие бяхте най-острият опозиционен оратор в досегашния Общински съвет, какъв ще бъдете, както и СДС, разбира се, в предизборната кампания?
- Аз и моите колеги ще останем верни на  принципите си, а именно да казваме честно това, което виждаме и според информацията, с която разполагаме.
Бяхме остри, защото само така можехме да постигнем ефект да бъдем забелязани, чути и отразени
Бяхме независими, не влизахме в задкулисия. Така се чувствахме и така сме го направили. Много е хубаво, когато казваш истината. Тя те прави свободен. 
- При представянето на листата заявихте, че е съставена от хора, които не се страхуват да казват истината - не трябва ли всички кандидати да имат тази смелост?
- В трудни времена се вземат трудни решения. Трудните решения се вземат от силни хора. В нашия отбор са силни хора, защото могат да казват истината. Спомням си преди 4 години в предизобрната кампания пред Съдебната палата нашият кандидат каза, че тази палата е за хората, които ощетиха града. Нямаме проблем да го кажем и сега. 
Ако сме в управлението на града, ще потърсим отговорност, ако има лица, които са ощетили града през това управление
Имаме такива сигнали и ако са правдоподобни, се надяваме органите да си свършат работата. Публичните финанси са всички наши пари и ние трябва да ги разпределяме справедливо. Не приемам мотива, че няма пари. Напротив. Проблемът е в тяхното управление и разходване. Всеки ги управлява и разходва според своето виждане, можене и философията за управление. 
- Как си представяте Русе след четири години, ако сега станете кмет?
- Без проблеми с пътната инфраструктура. Искам Русе да е спокоен град и да предоставя възможност на гражданите да живеят по-добре. Да им е чисто и подредено. Да няма проблем с бездомните кучета. Да има паркове с майки с деца и колички. Да има занимания за децата и повече активности. Да има условия за добро развитие на бизнес. Да се поемат ангажименти за облекчение на редица мероприятия и общности. В една друга община всички, които спортуват са освободени от редица такси.
Такива иновативни подходи се подготвят от екипа
И мислим, че може да се приложат. За да дадем възможност Русе отново да блесне, е необходимо спешно да се подготвят стратегически проекти, които да се обсъдят с русенската общественост, бизнес, НПО, и всички заинтересовани страни. През следващите 4 години ще има много възможности за проекти, които бъдат видими, да променят средата и живота на общността, на квартала и на града. Към този момент не ни е представено какви проектни предложения са подготвили общинска администрация, но по наша информация никакви сериозни. Според проучванията 54% от русенци казват, че през последната година нищо значимо не се е случило. Можем да променим всичко. 
- Кажете нещо повече за себе си извън официалната визитка.
- Обикновен човек. Малкото свободно време, което ми остава, прекарвам със семейството и с приятели, като обичам и да пътувам. След натоварен ден обичам да избягам за час-два сред природата. Нищо интересно, освен работа, семейство, страстта, с която се включвам в обществения политическия живот и достойнство. 
- Какво бихте казали на гражданите дни преди официалния старт на предизборната кампания?
- Искам да кажа на русенци, че не се включваме в предизборната надпревара заради келепира, както и че не всички са маскари. 
Ако те повярват и дадат своето доверие на мен, екипа, листата и хората, с които работим, аз ще бъда тук и след 4 години - оттам откъдето съм тръгнал, защото не бягам от корените си
Имам едно верую, че моето място е тук. Моята родина е България. Трябва да дадем всичко от себе си, за да задържим близки, роднини и приятели да останат и да се развиват в нашия регион. След 4 години аз пак ще вървя по улиците и ще гледам всички с гордо вдигната глава. Ще бъда един достъпен човек и няма да имам приемен ден за граждани, защото моят приемен ден ще е всеки работен ден.