Военният самолет „Спартан“ откара вчера в София 60-годишна жена от Русе с голям мозъчен кръвоизлив. Пациентката постъпва по спешност в Университетска болница „Медика“ във вторник вечерта, докарана е от линейка на Спешна помощ в кома.
Спешни изследвания показват голям мозъчен кръвоизлив, причинен от разкъсана мозъчна аневризма. Потърсените за незабавна консултация специалисти от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“-София дават препоръка за  лечението й. Поради тежкото състояние на жената и невъзможността да бъде транспортирана с реанимобил, е взето решение за извършване на въздушен транспорт от УМБАЛ „Медика Русе“ до УМБАЛ „Св. Иван Рилски“-София.
Бързата и адекватна реакция на министерствата на здравеопазването и на отбраната, както и на ръководството на летище Русе, прави възможно транспортирането на жената с екип и оборудване от русенската болница. Екипът се състои от д-р Тодор Граматиков и медицинска сестра Недилина Костова, и двамата преминали курс за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, който беше организиран за целите на ХЕМС в София.
„Създалата се ситуация е крачка към изграждане на все по-достъпна мрежа в здравеопазването, подсигуряваща шанс за живот на пациенти, нуждаещи се от въздушен транспорт, без значение в коя точка на България се намират“, отбелязват от „Медика Русе“.
А кметът Пенчо Милков подчерта: „Летище Русе вече работи в полза на хората.