Със Старопрестолна грамота и знак „Златна перпера“ бе отличен Националният пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) във Велико Търново. Те бяха връчени от кмета на града инж. Даниел Панов на генералния директор на агенцията Кирил Вълчев, по време на провеждащата се в старопрестолния град заключителна конференция по проекта „Европа в България: Общо бъдеще“, организирана от БТА. 
Отличието се връчва по случай 20-годишнината от създаването на Националния пресклуб на БТА във Велико Търново и приноса на медията в популяризирането на града. 
"Това е агенцията, която работи най-пряко с местната власт. Има градивни критики, но всичко позитивно, което се прави в нашия регион, се отразява и то стига до всички граждани“, отбеляза кметът Даниел Панов при връчването на отличията. 
Той пожела на агенцията да продължава да разкрива изнесени свои кореспондентски бюра в България и други държави. Даниел Панов припомни и приноса на БТА при номинирането на Велико Търново за историческа и духовна столица на България. 
 „Да почетем бившия генерален директор Максим Минчев, чиято инициатива е да отвори Национален пресклуб извън София именно във Велико Търново през 2003 г.", отбеляза генералният директор на БТА Кирил Вълчев. 
Кореспондентът на БТА в старопрестолния град Марина Петрова увери, че медията да продължава да поддържа доброто си и професионално ниво на работа. 
Първият пресклуб на БТА извън столицата е открит на 3 октомври 2003 г. от вицепремиера Пламен Панайотов и Димитрис Куркулас, ръководител на делегацията на Европейската комисия в България. За първи път генералният директор на БТА Максим Минчев представи пред медиите и гостите проекта „Национален пресклуб БТА”. Доброто местоположение в центъра на Търново, перфектното професионално обслужване, правят този пресклуб едно от най-предпочитаните места за контакти с медиите в старопрестолния град.
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА „Европа в България: Общо бъдеще".