„Оценяваме настоящото управление като незадоволително. На Русе е нужен нов кмет, способен да работи и да създава организация. ВМРО има най-сериозната група общински съветници от създаването си досега, ние сме трети по брой и избрахме председател на ОбС от ВМРО. Но не сме били част от управлението на общината, не сме имали хора в политическия кабинет, нито назначаване на хора като управители на общински предприятия, нито в общинска администрация. Голяма част от знаковите и важни предложения за общината бяха приемани с наше участие и бяхме много сериозен коректив“. Така областният председател на ВМРО Галин Григоров откри пресконференцията за представяне на кандидата за кмет на Русе на ВМРО.
След дълги спекулации, че това ще бъде председателят на ОбС Иво Пазарджиев вчера стана ясно, че за кметския пост за трети път ще се бори Искрен Веселинов - съпредседател на ВМРО, бивш депутат, общински съветник и председател на Общинския съвет. Той е издигнат от местна коалиция „България на регионите“, в която освен неговата партия влизат „Консервативна България“ и Съюзът на патриотичните сили „Защита“.
„През годините наблюдавам, че общината няма политика за правилно развитие. На нас най-после ни трябва да почнем да вършим неща на по-високо ниво. Моята заявка е, че се кандидатирам за кмет на Русе, за да сменя стила на управление на Русе, да се мисли за по-глобалните неща и да се преследват по-големи резултати. Впускам се в надпреварата с амбицията да я спечеля. Липсват ясен фокус и приоритети на местната власт за икономическото развитие. Тя се занимава с дупки, храсти и боклуци - неща, които следва да прави по подразбиране. Усвоява пари. Не мисли стратегически. Нужна е радикалн промяна и аз гарантирам, че тя ще се случи. Моя стара кауза е да се справим с крещящата несправедливост при разпределение на публичния ресурс за регионите. Тази мисия обедини много съмишленици и затова се явяваме с такава коалиция. Смятаме да го реализираме в национален мащаб“, заяви Веселинов, който обеща да представи преди изборите екипа, с който ще работи при успех.
„Човек с безспорни качества. Преди много години той започна войната с политико-икономическата мафия в нашия град, когато за Русе отново се говореше като за първи частен град. Уволняван, преследван, проверяван от всевъзможни институции по време на първото правителство на ГЕРБ, човек, който се противопоставяше всячески на негативните тенденции тогава. През годините той беше единственият депутат, който имаше активна русенска позиция. По негова инициатива русенските депутати създадоха лоби, което успя да постигне немалко - започване на проекта за автомагистрала Русе-Велико Търново, пътят Русе-Кубрат е изцяло негова заслуга, той осигури 3 млн.лв. за нов изследователски център за Русенския университет и др. Той ще бъде максимално полезният кмет на община Русе“, каза в представянето на Веселинов Иво Пазарджиев.
Първото кандидатиране на Искрен Веселинов за кмет беше през 2011 година от името на „Синята коалиция+ВМРО“. Тогава стигна до втори тур, където отстъпи на кандидата на ГЕРБ Пламен Стоилов. Четири години по-късно беше кандидат за кмет от местната коалиция „Патриотите-ВМРО“ и получава отново втори резултат след Пламен Стоилов.