„Образованието не е нещо, което можеш да завършиш“. С тези думи на великия писател фантаст Айзък Азимов, обобщаващи вечния стремеж към нови знания и умения, се обърна към колегите си при откриването на новата академична учебна година в Русенския университет Рая Сотирова, първокурсничка от специалност „Право“, приета с най-висок състезателен бал. Послание към колегите си отправи и председателят на Студентския съвет Ангел Иванов, студент в същата специалност.
Ректорът акад. Христо Белоев поздрави студентите и ги увери, че Русенският университет ще създаде всички предпоставки те да получат умения, които да им помогнат да се наредят сред интелектуалните лидери на нашата нация.
В аудиториите, учебните зали и лабораториите тази година влизат 1500 нови студенти. 
Поздравления към младите хора и техните преподаватели отправиха кметът Пенчо Милков, областният управител Данаил Ковачев и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, а митрополит Наум припомни, че университетът „наследява и доразвива богатата традиция да се създават учени, общественици и духовни водачи в нашия край“ и пожела на всички успешна и благословена учебна година.