Земеделски производители организираха протест край Дунав мост, като блокираха със земеделски машини движението в района на граничния пункт. Това беше част от националния земеделски протест.
„Ние работим на загуба. Около 80-90 % от производителите са на загуба, защото добивите на пшеница, слънчоглед и царевица са ниски, както и цените. В момента продаваме под себестойност“, каза Милен Коев, председател на Районния съюз на фермерите „Дунавско зърно“. По думите му украинската пшеница и слънчоглед могат да блокират пазара в България, тъй като у нас има много от тази продукция в складовете. „Това ще доведе до пълен крах на българското производство“, смята той.
Синан Вейсал, областен координатор за Русе на браншова камара „Плодове и зеленчуци“, каза, че секторът не е в добро състояние от много години.
„Борим се за оцеляване. Евтиният внос на плодове от Украйна влошава допълнително положението“, каза Вейсал. По думите му цената на килограм замразени малини внос от Украйна е 1.20 евро, а в България се плаща 2.00 лв. за брането на килограм малини. Той заяви, че искат нормални условия за работа и държавата да застане зад тях
Протестиращите имат пет искания. Част от тях са въвеждане отново на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна, както и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, плодове и зеленчуци, мляко, месо, живи животни и мед.
Милен Коев каза, че друго искане е изплащане към земеделските производители до 30 септември на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство заради войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта. Държавата да компенсира и земеделските производители със 100% пропаднали площи.