Възпоменателна ретроспективна изложба на Петър Попов-Попето (1925-1985) ще бъде показана в „Галерия 88 Камен Попов“. Експозицията живопис може да бъде разгледана от 28 септември до 19 октомври, казват от галерията.
„Тази изложба е тайната градина на един сценограф от соца. Скоро се зарових в архива на Русенската опера, където се намират много от скиците на баща ми - редуване на български композитори и класика. Чак на 50 е показал живописната си работа в цялост. На „Раковска“ 125. Може би затова живописта му е толкова компактна, изведена, неразредена, лична и тайна, съвсем невписваща се в нищо. Той си е течение, сам си е естетика, тих и правещ всеки ден“, казва Еслица Попова, дъщеря на художника, която дълго време готви изложбата.
Петър Попов е един от най-известните русенски художници. През 1949 г. завършва Художествената академия в София при професорите Илия Петров и Дечко Узунов. След това се мести в град Русе, където се изявява и като живописец с редица участия в национални и регионални изложби. Почти 30 години работи и като проектант - художник на Русенската опера. Негови творби са притежание на национални и общински галерии, както и на частни колекции в страната и чужбина.