Ярко русенско участие беляза откриването на учебната година в българското училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим, създадено с мисията да разпространява българския език и култура в Италия. В тържеството участва и Тодор Стоянов - извънреден и пълномощен посланик на България в Италия.
Важна част от работата на училището се отнася до издирване, преводи и публикуване на текстове, посветени на италианско-българските връзки, създаване на късометражни филми за събития и личности, сближавали двата народа. На откриването на учебната година беше представен двуезичен филм за скулптора Арналдо Дзоки, автор на емблематични паметници в София, Русе и други български градове. Филмът „Свобода от бронз и камък“ е реализиран от българското училище в Рим съвместно с децата от русенската частна детска градина „Смехорания“, които от тази година започват сътрудничество по различни образователни проекти.
Представена беше и изложбата „Приказният свят на природата 23“, организиран от русенското сдружение „Дунавско сияние“. Авторът на идеята за изложбата Емил Георгиев сподели, че в четвъртото издание на русенския форум са взели участие над 700 млади творци от цяла България, както и на българчета, живеещи в Италия, Испания, Люксембург, Германия, Великобритания, Румъния, Франция, Дания и САЩ.