3D сладкарница „Гараш“ остава до късна есен на площада

Гергана Живкова се класира първа в конкурса за най-добра торта „Гараш“, с който беше открито второто издание на фестивала на прочутия сладкиш в Русе. В него се включиха 34 любители кулинари, които представиха своите изкусителни интерпретации. Наградата на победителката - парична премия - беше връчена на победителката от шеф Ради Стамболов. Той пък направи повече от 4000 десерта „Гараш“ с трюфели, които предложи за дегустация на присъстващите.
На второ и трето място се класираха Стефана Йорова и Елена Стоянова.
Победата за най-вкусна торта и придружаващата я специална награда беше присъдена от кмета Пенчо Милков на 12-годишната Александра Барбова за нейната торта с бял шоколад.
Наградата на медиите спечели 19-годишната Даяна Пенкова - бъдеща студентка по социални дейности в Русенския университет, която максимално се доближава до оригиналната рецепта.
За втора поредна година специална награда бе връчена от Диана Коларова, която твърди, че притежава оригиналната рецепта за торта „Гараш“. Тя отиде при Валентина Пейчева.
Най-младата участничка в конкурса беше 11-годишната Преслава Пенева, която бе отличена от организаторите.
Изненадата за присъстващите на конкурса беше появата на световно известния рапър Нана, който се включи в дегустацията на торти и също избра най-добрия според него десерт, а вечерта изнесе голям концерт на площада, на който излезе с тениска с щампа „Нана обича Русе“. Пред ентусиазираната публика се изявиха още Танцово студио „Фрийдъм“, Били Хлапето и D3МО.
Любителите сладкари представиха както класически рецепти на известния десерт, така и свои варианти. Председателят на журито шеф Ради Стамболов издаде и рецептата за най-вкусна торта „Гараш“.
„Трябва да има пет орехови платки, както и равно количество крем и платка. Това е единствената безглутенова торта за времето си, тъй като няма никакво брашно, а отгоре е с много нежен ганаш - комбинация между сметана и шоколад. Навремето са я поръсвали с кокос, но най-оригиналният вариант е с шамфъстък“, каза шеф Ради Стамболов.
Тази година актьорът от ДТ „Сава Огнянов“ Милен Димитров се превъплъти в ролята на Коста Гараш. Облечен по модата от онова време, той се разхождаше сред посетителите на фестивала и им подаряваше оригиналната рецепта за прословутата торта. Наред с това прочутият сладкар охотно споделяше своята история, както и легендата за създаването на сладкиша. Стотици бяха желаещите да се снимат с него придружителката му - облечената като торта Симона Георгиева от 10 Б клас на Професионална гимназия по туризъм.
Фестивалът предложи конкурси, състезания, кулинарни работилници и демонстрации и завърши със заря. Но има и продължение - като част от традиционния STREET ART Пленер, организиран от Фондация „Русе - град на свободния дух“ русенци могат да „влязат“ в сладкарница „Гараш“ и да си направят уникална снимка. Интерактивната триизмерна творба е разположена точно пред Паметника на свободата. Паното с 3D сладкарницата е дело на артистите от GIART, ще остане в центъра на града до късна есен, а от фондацията обещават още подобни изненади.