Реших да вляза в политиката, за да помогна на себе си и на хората, които обичам да живеят един по-добър и по-спокоен живот в един по-приветлив и желан за живеене град, казва областният координатор на „Гергьовден“

Кристиян Вълчев е областен координатор на Движение „Гергьовден-Русе“. Роден е на 29.07.1986 г. Завършил е специалност „Икономика на недвижимата собственост“ в Икономически университет-Варна, има магистърски степени по Финансов мениджмънт от СА „Д.А.Ценов“-Свищов и История от СУ „Св. Климент Охридски“. Доктор по икономика и управление /строителство и недвижима собственост/ в ИУ-Варна. От 9 май 2022 до 15 септември 2023 г. е зам.-директор в Гимназията по икономка и управление „Елиас Канети“. Преди това е бил началник отдел „Общинска собственост и земеделие“ в Община Русе. Работил е също в Областна администрация Русе. Управлявал е фирми за недвижими имоти, работил е в кантора на ЧСИ и в куриерска фирма. На 29 октомври „Гергьовден“ ще се яви на местните избори за пръв път от дългогодишно прекъсване.

- Г-н Вълчев, представете се накратко.
- Аз съм един съвсем обикновен човек. Смъртен, който е свикнал да се бори за всеки залък хляб. Постигнал съм всичко с много учене и много работа. Аз съм човек, който обича да провокира. Обичам да стигам до истината и не се оставям да бъде лъган. Затова често ставам неудобен на много хора. Аз съм човек, който много обича Русе и затова избрах да остана да живея тук. Но най-вече съм човек, който обича детето си и искам тя да е един бъдещ щастлив жител на град Русе. 
- В какво семейство сте израснал?
- Израснах в семейство на обикновени хора, образовани, но смирени. 
- Какво научихте от професионалния Ви път до момента? 
- Работил съм на няколко места и в държавния, и в частния сектор. Различни дейности, с различни ръководители. 
Опитът ми показа, че е вярна приказката, че рибата се вмирисва откъм главата. Така е!
Няма ли добро управление, взимат ли се грешни управленски решение, нищо не се получава - нещата не вървят и хората са недоволни. Управниците трябва да са по-близки до хората, трябва да изслушват, да търпят критика. Понякога тя е градивна. Трябва да се вслушват в съветите и в исканията на хората. Независимо дали си кмет, управител на фирма или ръководител на каквото и да е звено, урокът е един и същ - доволни ли са хората, спокойни, изслушани, оценени, работата ще върви. И обратно. 
- Как избрахте сегашната си професия?
- Влязох в администрацията на гимназията, в която съм учил, с цел да помагам за вземането на правилни решения спрямо бъдещето на училището. Но в него все още не е настъпила демокрация и то не е изминало пътя към новото време, в което рано или късно всички ще влезем.
Отидох там с мечтата да достигна поне част от достиженията на предците ни и да дам много от себе си, но успях твърде малко, защото в русенското образование
не достига светлина, под лъчите на която професионалисти да могат да разгърнат потенциала си
Над него е надвиснала сянка, пазят се и се назначават определени хора по определен начин. 
За мен беше чест и привилегия да участвам в образователната система на нашия град, където научих един от най-ценните си уроци, а именно да се отнасям към хората като към равни и да не позволявам между хора на едни и същи длъжности да има йерархия, чрез устни договорки!
Нелепо е да се допуска достойни хора да изпадат от училищната система, а да се позволява да се пазят хора без призвание заради добрата заплата.
- А защо решихте да влезете в политиката?
- Аз отдавна съм в политическия живот на Русе и го следя зорко. Затова и не съм харесван от мнозина. Имам мнение по редица въпроси и никога не оставам незабелязан. 
Винаги съм се вълнувал от съдбата на града на сърцето ми и смятам, че притежавам потенциал, който е необходим, за да спомогне за осъществяването на най-добрия план за бъдещето на град Русе. 
Реших да вляза в политиката, за да помогна на себе си и на хората, които обичам - жителите на Русе, да живеят един по-добър и по-спокоен живот в един по-приветлив и желан за живеене град.
- Кои са основните приоритети, по които ще работите? 
- Водещ приоритет е подобряването на пътната инфраструктура в общината, което ще става бавно и поетапно. Необходимо е да се обърне повече внимание на инфраструктурните обекти, които имат първостепенно значение за гражданите. 
Очаквах на извънредната сесия при приемането на бюджета да се обсъдят сериозни теми
сред които подобряване на пътната инфраструктура, поддръжката на сгради - паметници на културата, построяване на повече детски и спортни площадки. На заседанието обаче се коментираха несъществени въпроси, като културният чек, възнагражденията на институции и противопоставяне на култура и образование. 
Изключително важно е да се подобри качеството  на услугите по сметопочистване и сметосъбиране. Ще обърнем внимание на благоустрояването и обновяването на междублоковите пространства. 
Един от основните проблеми в града е липсата на паркоместа, като в тази връзка ще работим по изграждането на надземни и подземни паркинги.
Необходимо е също по-активна работа в общинските предприятия - дигитализация, създаване на интернет страници, карта на услугите, които се предоставят. Що се отнася до дейността на общинско предприятие „Обреден дом“, трябва да се направят редица подобрения и да се предоставят едни чисти, осветени и поддържани гробни места. 
Ще се погрижим за културния живот, като подпомагаме читалищата и самодейците, младите таланти и ще създадем повече удобства за пенсионерите. 
Друга важна задача е дигитализацията на услугите на общината и активното им използване. Един пример - 
недопустимо е гражданите да трябва да отидат до „Здравец Изток“, за да си подадат искане за издаване на удостоверение за данъчни оценки на имотите
Ще работим за създаване на изнесено гише, за да бъде администрацията по-близо до центъра. 
Сред приоритетите ни е активна работа по проекти и привличане на инвестиции с цел усвояване максимумът за Русе. Трябва 100% усвояване на капацитета, предвиден за проекти. В тази връзка трябва да се подобри и експертизата. Листата с кандидати за общински съветници на Движение „Гергьовден-Русе“ е съставена от експерти в различни области, които досега не са били ангажирани с политиката.
Друга важна задача е обновяването на общинските наредби, които имат двусмислени текстове, като този за обстоятелствените проверки в Наредба 16 за определянето и администрирането на местни такси, цени на услуги и права на територията на Община Русе.
- Какъв град искате да бъде Русе след 4 години? 
- Планът за бъдещето на Русе е ясен - модерен, чист, зелен, осветен. Градът трябва да привлича многобройни туристически групи. Искам да е пълен със спокойни граждани, които да имат желание да работят за просперитета и доброто име на града.
- Кажете няколко думи за себе си извън политиката. 
- Радват ме усмивките на хората по улиците. Обичам да виждам удовлетвореността в очите им. Нашият град е малък. Повечето хора се познаваме и често по улиците се заговаряме. Приятно ми е, когато чуя, че са добре и тонът им е спокоен. Радва ме чистотата и уредеността.
Харесва ми вида на Русе рано сутрин, когато всеки се е забързал към работа
Тази оживена и еуфорична обстановка ми напомня на кошер с пчели, които тръгват да събират цветен прашец. Радостта за мен е в добрината, в помощта и в разбирателството
Извън това - придобил съм редица дипломи и сертификати, а също докторска степен, които през годините не са ми оставили време за по-любимо хоби от четенето на книги и учебници. Обичам да пиша, да говоря с интелигенти хора, да работя, да участвам в каузи, обичам да пътувам, обичам и съм част от волейболното ни семейство. Обиколил съм доста места в България и чужбина. Иска ми се моят роден град да придобие по частица от облика на редица градове. Вярвам, че човек трябва да се оглежда наоколо, да се сравнява и винаги трябва да намира начин да надмине не само себе си, но и в някаква степен останалите. В някакъв си град работят по две програми, тогава ние трябва да се борим да работим по три. В друг град са в А лигата, а защо ние сме в Б?  Значи има някакъв пропуск. Трябва да работим по това и при първа възможност да дърпаме напред. За мен не е достатъчно просто да участваме, да правим нещо, колкото да сме в играта. Аз винаги съм се борил за първото място. И искам града ми да е на първо място! Искам да сме за пример! И защо не?