Няма място за противоречия, щом гледаме в една посока - каузата Русе, казва кандидатът за втори мандат

- Г-н Милков, преди да станете кмет, бяхте и общински съветник, и депутат, но все пак знаехте ли преди четири години какво точно ви очаква?
- Няма как да се предскаже това. Работата е изключително динамична. Всеки ден нови предизвикателства, срещи с десетки хора, ситуации, които очакват решенията ти. За тази работа няма училище. Изисква се мобилизация на силите във всеки момент, но винаги ми е помагала любовта към Русе.
В шестте години като общински съветник успях да разбера как работи общината и какви са основните й проблеми. Като народен представител вникнах в работата на държавата, а като кмет използвам натрупаните познания. Много ми помага и практиката като юрист и адвокат. За да се претвори дадена идея в реалност, всичко минава през призмата на правото.
- Как накратко оценявате изтичащия мандат?
- Низ от предизвикателства, които вярвам, че наистина ни направиха по-силни. 
Почти в самото начало започна пандемията. Тя ни постави пред съвсем нова реалност, много тежки две години. Животът в града замря, хората бяха уплашени, не знаехме какво ще ни донесе следващият ден. Изпратихме много близки хора.
Останаха скрити много критични решения, които трябваше да се вземат
Разходите в общината растяха, а приходи почти нямахме. По това време общините бяха оставени да се справят сами с кризата и наистина се гордея, че служителите на община Русе бяха на първа линия в тези най-тежки моменти. Като войници. Дори превърнахме Русе в пример за другите градове, като създадохме отличен алгоритъм за работа в домовете за възрастни хора.
После дойдоха войната и бежанската криза. Тук също реагирахме изключително бързо, с много несвойствени за общината дейности. Не спираха дежурствата на служителите ни на границата. Посрещахме жени и деца, настанявахме в хотели и семейства денонощно, работихме с доброволци, проверяваха ни различни институции. Но и от тази криза се роди нещо добро - създадохме първата в страната услуга за непридружени деца, чужди граждани, и деца бежанци в риск. Сега тя се управлява от общината и се подкрепя от УНИЦЕФ и Върховния комисариат за бежанците към ООН.
С войната се увеличи трафикът, нараснаха цените на суровините и токът. Наложи се спешно да индексираме договорите в строителството, за да продължим ключовите проекти, иначе всичко щеше да спре. Постарахме се русенци да не усетят тези критични моменти и кризата да не бъде за тяхна сметка. Започнахме да мислим за енергийната независимост на общинските сгради. Вече имаме соларни панели и спестяваме разходи в бившия Дом „Майка и дете“, където има 6 социални услуги, и Дома за възрастни с деменция „Приста“, където черпят енергия и от водородна клетка. Изграждаме и още фотоволтаици със собствено и с европейско финансиране.
Междувременно войната в Украйна промени маршрутите и огромна част от европейския и азиатския тежкотоварен трафик започна да минава през Русе.
Проблемът ни с камионите не е от вчера, но особено се изостри миналата година, когато над 3000 камиона ежедневно минаваха през града
Заради задръстванията и инцидентите се изискваше бърза реакция и така взехме решението за двата паркинга върху общинска земя. С работата на по-голямото съоръжение въпросът не е решен напълно, но значително се подобри организацията. Тировете не са по булевардите и работим с институциите, за да се прилага електронната опашка, която въведохме, а шофьорите да се санкционират при нарушения.
Силен акцент на целия този фон е и политическата нестабилност в страната. Смениха се шест правителства, сега работим със седмо. Знаете, че служителите на общината са заети и с организацията на тази върволица от избори. С всеки от тези сменящи се кабинети трябваше да установим контакти, да поставим въпросите на русенци и да ги убедим, че градът ни има неотложни приоритети. Радвам се, че успяхме от всяко правителство да привлечем финансова или административна подкрепа. Отпуснаха ни финансиране за летището, за тир паркинга, за основен ремонт на 4 улици, за ремонта на гребната база, за салона на ОУ „Иван Вазов“, всяка година издействахме пари за ларвицидно пръскане срещу комари. Това са милиони левове за Русе директно от държавата. Дори във времето, когато кметът беше от управляващата партия, не е имало такава подкрепа за града. 
- Как работихте с Общинския съвет - имаше случаи на оттеглени предложения поради липса на достатъчно подкрепа, това винаги създава впечатление, че не всичко в мнозинството е гладко.
- Не знам дали има друга такава община с толкова пъстър Общински съвет. Това е добре, защото означава, че всяко решение се гледа от много страни, подлага се на критика и дискусия, и така ще се роди най-доброто за хората.
Това, на което винаги държа, е да се търсят допирателните линии, въпреки политическите различия. Спазвам добрия тон и не чертая граници. Вярвам, че за най-важните решения за общността ни Общинският съвет е гласувал единодушно. Така понякога наблюдаваме формирането на мнозинства от политически сили, които на парламентарно ниво трудно биха си представили да работят заедно. Няма да се уморя да призовавам, че интересът на Русе и русенци винаги трябва ни обединява.
- Кое беше най-голямото предизвикателство през изтичащите четири години? Може би т.нар. Воден цикъл, който още не е приключил?
- Това е едно от предизвикателствата и безспорно вгорчи ежедневието на всички ни. 
Водният цикъл е проект на МРРБ и ВиК, който е много полезен за Русе, но изпълнението му се забави съществено
Вместо за 4 години при сключени договори през 2019 г., сега ремонтите се изпълняват за година и половина и това създаде голямо напрежение. Проектът можеше да се организира по-добре, защото разполага със специализирана фирма, която е била наета за немалко пари, за да координира процесите. В някакъв момент тя абдикира и в желанието си да въведем ред се наложи общината да събира изпълнителите и да стикова работата им.
Непрекъснато към нас идваха искания за затваряне на движението по дадени улици, организирахме промяната на сметоизвозването, хода на градския транспорт, а накрая с месеци чакахме изпълнителите да започнат да копаят. Искаха удължения за 2-3 месеца напред. В един момент спряхме да даваме разрешения, но пък така реално забавяме реализацията на целия проект, което можеше да донесе финансови корекции на ВиК. Нямахме много полезни ходове. Служителите ни са всеки ден на терен. Имаме издадени над 150 протокола и актове на изпълнителите за замърсявания и други нарушения. До момента няма приета улица по проекта и за всичко, което не са изпълнили качествено или сме констатирали дефекти, ще ги връщаме. 
И още нещо - 29 улици и участъци от улици в целия град, включително в Средна кула и Долапите, ще ремонтираме основно. Причината не е само Водният цикъл. Тези улици са главни, свързващи, оживени и не са ремонтирани много отдавна. Сключихме тристранни споразумения с ВиК, за да не се плаща двойно асфалтът, и в момента тече проектирането на част от тях. Други са с подписани договори и очакваме всеки момент да започне работата.
- Кое оценявате като най-голямо постижение?
- Смятам, че безспорно успяхме да обърнем погледа на държавата към Русе.
Проблемите и възможностите на града ни вече са национални
Сега президент, министри говорят за въпросите, които вълнуват русенци. Допреди няколко години не беше така. Бяхме абсолютно сами с нашите големи проблеми - свързаността с Румъния, проблема с тировете и т.н. Двата големи успеха са обявяването на магистралата Русе - Велико Търново - Свиленград за обект от национално значение, по който да се работи приоритетно, както и ясното дефиниране от държавата, че третият мост над Дунав трябва да е тук, при нас. И вече говорим къде точно в Русе да бъде, а не ще има ли изобщо втори мост за нас.
Като успех отчитам и голямата подкрепа за спорта, културата и образованието. Това, че във всички детски градини внедрихме Лего роботика, а за всеки третокласник в самото училище безплатно обучение по софтуерно кодиране. 
Осигурихме средства за подкрепа на родителите при второ дете, по-голям бюджет за програмата за асистирана репродукция, създадохме нови програми за здравето на децата. Вече освен скрининга на гръбначните изкривявания, имаме и безплатни скрининги на зъбките и очите, започваме и програма за подкрепа на кърменето. Тази помощ за младите не може да се види и пипне, но смятам, че е правилният път.
И разбира се, микроградската среда, за която много хора питат. Инфраструктурата в кварталите е много лоша, занемарена е от десетилетия. Отделихме няколко месеца, за да може да заснемем подробно всеки паркинг в града, да опишем състоянието и да изчислим ремонта му. До момента никой кмет нямаше информация за това. Всеки квартал представлява един голям имот, предназначен за жилищно строителство. Но каква е площта на отделния паркинг, колко ще струва да асфалтираш тук или там, никой не можеше да определи. Вече имаме информация за това. Събрахме значителни финанси и започнахме да подобряваме средата там, където са хората. 
Никога досега общината не е разполагала с такива ресурси за асфалтиране - държавни, общински и кредитни. Общо над 22 милиона лева. До момента сме асфалтирали цялостно междублокови пространства, алеи и подходи на повече от 90 жилищни блока или кооперации. Наясно сме, че навсякъде има нужда, но вървим последователно, стъпка по стъпка и няма да спрем. 
- Русе има утвърден рекорден бюджет - реалистични ли са тези 250 милиона лева, каква е философията на бюджета?
- За тези 4 години наистина почти удвоихме бюджета. Цифрите са съвсем реалистични и са отражение на активната ни политика и целенасочените усилия. Един от приоритетите ми бе да улесня връзката на гражданите  с Общината, а в този смисъл и да дигитализираме всички плащания. Сега имаме договори с най-големите банки и ако преди масово се чакаше на опашка,
вече 80% от плащанията минават онлайн
Това много ни улесни и веднага даде резултат. Постигнахме 122% изпълнение на собствените приходи през 2022 г. Освен това почти по всяко от перата в бюджета имаме увеличение от държавата. От една страна, това е част от националната политика, а от друга - в резултат на нашите настоятелни действия, чести срещи и оценяване на значението на Русе. 
Никога досега обаче държавният и общинският бюджети не бяха се приемали толкова късно. Радвам се, че в крайна сметка съветниците го гласуваха, като направихме и някои допълнения според исканията им. 
Акцентите са подобряването на градската среда, грижата за родителите, децата и хората в уязвимите групи, увеличаването на средствата за ремонти на уличната мрежа в малките населени места, подобряването на енергийната ефективност на общинските сгради, подкрепата за русенската култура и спорт, както и развитието на Общинска полиция.
- Вие сте близък с бившия депутат и служебен министър Крум Зарков, с евродепутата Петър Витанов, а те са известни като вътрешнопартийни критици на Корнелия Нинова, как преодоляхте вероятността това да се отрази на подкрепата на ръководството на БСП за кандидатурата ви за втори мандат? Как успяхте да обедините левицата в Русе?
- Привърженик съм на разумните решения и винаги търся път към градивност. Считам, че трябва да се действа единно за постигане на резултати и, както ви казах и по-рано - 
това е веруюто ми и за сплотяване на един толкова пъстър в политически план местен парламент
Няма място за противоречия, щом гледаме в една посока - каузата Русе. 
- С каква мисъл влизате в предизборната кампания?
- Че Русе заслужава цялата ни обич. За България и за града ни предстоят ключови години и това предопределя да сме заедно в успехи и изпитания. Трябва да надградим постигнатото и да работим за развитието на нашата общност. Имам силата и отговорността да продължа тази кауза. Ще разчитам на подкрепата на всеки, който има същата воля - успех за Русе.
- Кажете няколко думи за листата, нито един кмет не може да се справи без подкрепа в Общинския съвет.
- Листата с кандидати за общински съветници ще бъде представена в най-скоро време. Тя ще включва както и досега активни и подготвени личности от различни професионални области. Хора, които милеят истински за Русе и живеят с проблемите му, срещат се с русенци, помагат им и реализират активно идеите за създаване на по-добри условия за живот. Амбицията ни е след 4 години да се погледнем в очите и да сме доволни от това, което сме изпълнили за Русе.
- Какво отговаряте на критиците си, очаквате ли удари под кръста?
- Винаги съм водил позитивна кампания и смятам това да не се променя. 
Вярвам, че ще водим битки на идеи, които ще водят към по-доброто развитие на града
Убеден съм, че от начина на воденето на кампания проличават личните качества на всеки кандидат. Получавал съм много тежки удари от опоненти и не само, но това със сигурност дава повече сила и мотивация за действие.
- Какво да очакват гражданите от вас, ако спечелите отново изборите?
- Ще продължа да работя по определените преди 4 години приоритети, надграждайки свършеното до момента. Водещи остават принципите за единение, компетентност, прозрачност и почтеност в управлението ми.
Основните акценти в управленската програма са свързани с 
прилагането на най-добрите практики, за да стане Русе отново привлекателен и желан за живот, работа и развитие на бизнес
Да се възползва от географското си местоположение и да се утвърди като перспективен център между Букурещ, София и Варна. Ще работя за това да се затвърди позицията му на модерен развоен център в тясно партньорство с Русенския университет и представителите на бизнеса. Ще направя още решителни стъпки, за да бъде Общината в крак с технологиите и близо до гражданите, а градът да е достъпен за тях. Залагам и на по-високата сигурност и обществен ред, както и на още по-голяма подкрепа и развитие на русенския спорт и култура. 
- Какво бихте казали на русенци дни преди началото на предизборната кампания?
- Ние сме настоящето на града ни. Призовавам русенци да бъдем заедно и да направим най-добрия избор за нашата общност. Разчитам на подкрепата на хората, на всеки съвет и препоръка, които идват от сърце и с мисъл за Русе.