Ръководството на баскетболен клуб „Дунав 2016“ подаде заявка за участие на женски тим в първенството на „А“ група. Така Русе се завръща на елитната карта, след като последният дамски тим сред големите бе тимът на „Дунав 8806“. Той обаче бе разформирован в началото на май 2016 година, като записа за историята 4 национални титли, две вицетитли, три трети места, 4 триумфа в турнира за купа „България“, мачове в международни турнири.
„Дойде моментът, в който нашите девойки, някои от които са от десет години в залата, да получат своя шанс за изява на възможно най-високо ниво. За нас като клуб е огромна чест, но и добре осъзната отговорност, че ще сме единственият представител на Русе в колективните спортове в „А“ група“, написаха от БК „Дунав 2016“. 
В съобщението се изразява вяра, че ще бъде изграден силен отбор, подкрепян от многобройна публика. 
Съставът на „А“ група ще е от 8 отбора - „Дунав 2016“, „Берое“ /Стара Загора/, „Монтана“, „Рилски спортист“, „Шампион 2006“, „Академик“ /Пловдив/ и „Локомотив“ /София/, „Черно море“.
Първенството ще започне на 7 октомври.
Междувременно стана ясно, че юношите на „Дунав 2016“ Антоан Виденов и Кристиян Дялов ще преминат в „Балкан“ /Ботевград/. Преди десетина дни двата клуба влязоха в разправия по темата дали ботевградчани не нарушават феърплея с привличане на момчетата.