Златна значка „Русе“ за цялостно творчество връчи кметът Пенчо Милков на Зюхтю Калит при откриването на юбилейната изложба на скулптура, който в началото на август навърши 70 години. 
„Зюхтю Калит влага част от себе си във всяка своя творба и колкото пъти ги погледне човек, ще вижда винаги различни неща“, каза Милков.
Изложбата „SATYAGRAHA“ /в превод от сакскрит - истина и справедливост/, е вдъхновена от доктрината на пацифизма на Махатма Ганди, който вярва и доказва, че всяка цел може да бъде постигната с мирни средства.
Изложбата ще остане в Художествената галерия на „Борисова“ 39 до 8 октомври.
Зюхтю Калит е роден в русенското село Голямо Враново. През 1975 г. завършва средно образование в Художествената гимназия „Дечко Узунов“ в Казанлък. През 1980 г. завършва скулптура във Великотърновския университет. Ученик е на скулптора Атанас Миндов. От 1981 г. е на свободна практика. Участва с малки пластики в международни изложби и пленери в Румъния, Турция, Франция, Италия.
Наред с това Зюхтю Калит е и дългогодишен треньор по стрелба с лък в Русе и майстор на лъкове. Носител е на награди от множество състезания на национално и международно ниво. Бил е и треньор на националния отбор на България, а през 2004 г. е номиниран за треньор номер 1 на Русе.     У