Целокупна България коментира с трепет вече цяла седмица историята с вицешампионката в турнира за Световната купа по шахмат Нургюл Салимова. Как отишла на турнира на собствени разноски без стотинка помощ от държавата, как добри хора й помогнали със спонсорство и как дори един мастит политик прелетял като Икар до Баку, за покаже съпричастие преди финалните й срещи. 
Историята горчи, а вече завива и в друга посока - че талантливото момиче може да смени личната си карта с азерска или турска. И се задават тежки въпроси към безхаберната федерация. Но до коя точно - доколкото знаем, тя има 4-5 клонинга и нито един от тях не може да се пребори за нормален лиценз! 
Тази безпощадна и изтощителна битка между уж умни и аналитично мислещи хора трае с години. Като враждата между Иван Шишман и Иван Страцимир, чийто резултат е добре известен.
Общата субсидия от спортното министерство за тази година е 39 милиона лева. 1/4 от парите /малко над 27 процента/ обаче са за три федерации - борбата, художествената гимнастика и волейбола. Спортовете са разпределени в три категории - според оценената от държавните експерти тяхна значимост.
Потърсихме в табличката, публикувана от вестник „Сега“, къде стоят шахматните фигури. Няма ги дори и в третата категория. Даже е извън категоризацията, където е посочен само... снукърът с дажба от 127 000 лева! Затова пък по-нагоре има субсидии за шеметни дисциплини - естетическа гимнастика, аеробика, голф, брейк.
Историята с Нургюл пита за пореден път кога ще бъдат прочистени Авгиевите обори. Не се съмнявайте обаче, че говорилнята и всеобщото възмущение ще са голямо чудо в 3 хода за 3 дни и после пак ще я караме, както си знаем. Едни ще харчат големите пари, други - като Нюргул, ще доказват, че талантът няма как да бъде засенчен, когато го има в изобилие.