Дунав мост остана напълно затворен за повече от 6 часа вчера заради тежък пътен инцидент с тежкотоварен камион с турска регистрация. Движението беше преустановено около 3.00 часа миналата нощ. В 9.30 часа започна пропускането на леки автомобили, а към 14 часа беше възстановен и товарният трафик. Ремонтът на моста приключи около 18 часа.
Пътният инцидент е възникнал в участъка, където миналата седмица по спешност беше ремонтирана дилатационната фуга. Сега обаче отново е имало проблем - според шофьори е изскочило желязо, което е скъсало резервоара и камионът се е завъртял, помитайки ограничителните системи и парапетите на моста.
Тирът е преминавал над реката с превишена скорост. По данни от тахографа шофьорът е карал по моста с 68 км/ч при ограничение на скоростта до 40 км/ч. Вероятно това е предизвикало новия дефект, при който се е стигнало и до пробиване и откъсване на резервоара от камиона и разливане на гориво.
Жертви и пострадали няма, щетите са само материални.
„Беше към 3 часа сутринта, тъкмо си платих такса за моста и бях първата кола, след мен имаше русенска регистрация втора кола и внезапно 300 метра навътре в моста виждам на диагонал застанал камионът. И осъзнах, че няма как да продължим напред, трябваше да се върна назад да ги информирам, защото си личеше, че беше току-що станала катастрофата. След това вече впоследствие със служители тук разбрахме, че турска регистрация, шофьорът е окей, имаше разлив, аз видях теча на горивото, това също ме притесни, върнахме се, информирахме ги, те съответно вече са информирали останалите служби“, разказа първият очевидец на последствията от инцидента Георги Димов.
Областният управител Данаил Ковачев и неговият заместник Георги Георгиев проучиха причините и следствията от инцидента и през целия ден поддържаха в контакт с всички компетентни институции. И двамата отчетоха пълната координация и взаимодействие между Регионална дирекция „Гранична полиция“, Областно пътно управление, Областната дирекция на МВР, Регионална дирекция „Автомобилна администрация“ и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
На 17 август бе направен авариен ремонт на дилатационната фуга на Дунав мост и за по-малко от 24 часа движението бе възстановено. В българската част съоръжението се нуждае от основен ремонт, който е залегнал в програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“. Основен ремонт на моста до момента не е правен. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. До края на август АПИ ще обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на основния ремонт на Дунав мост.