Загубихме един от доайените на Съюза на българските писатели (СБП). Това каза пред БТА председателят на организацията Боян Ангелов за писателя Виктор Барух, който почина на 22 август.
„Той наистина беше свързан със Съюза на българските писатели много близко. Ние често се срещахме с него. Отличен е с най-високите отличия на Съюза на българските писатели. Освен държавните награди, които е получавал, той е носител на ордена „Иван Вазов“, който се дава изключително рядко и на почетен плакет за изключителни заслуги към българската литература“, коментира Боян Ангелов.
По думите му Виктор Барух е бил изключително добронамерен човек. „Не съм чул лоша дума за него от никого, а това е едно много рядко срещано явление в нашата действителност“, каза Ангелов. Наистина загубата за българските писатели и въобще за българската култура е огромна, допълни той.
Виктор Барух е роден през 1921 г. в София. Следва право и история в Софийския университет. По време на Втората световна война е изселен от София, като по това време се включва в Съпротивителното движение. След 9 септември 1944 г. работи като журналист и редактор в различни издателства. Бил е заместник главен редактор на списание „Пламък“от 1965 до 1970 г., редактор и главен редактор на издателство „Български писател“ (1972 -1978). Член е на Съюза на българските писатели от 1957 г. и на българския ПЕН център. Бил е заместник-председател на организацията на българските евреи „Шалом“.
Творбите му са превеждани на английски, френски, руски, италиански, иврит.
През 1961 г. е единственият български журналист, отразил съдебния процес срещу нацисткия офицер от Гестапо Адолф Айхман в Йерусалим. / ГН