Почетен плакет на Община Русе получи от кмета Пенчо Милков легендарният деятел на водомоторните спортове Христо Басарболиев-Ферко.
„Гордея се, че сте част от историята на нашия град и продължавате да бъдете пример за подражание на младото поколение. Под Вашето ръководство стотици начинаещи спортисти са получили напътствията, нужни им, за да успеят“, каза при награждаването Милков.
Басарболиев е бивш национален състезател и многократен държавен шампион в класовете „ОВ-350“ и „ОА-250“. Международните му успехи са второ място на турнир в Кърджали след световния шампион от Германия Даниш.
Ферко, както го наричат близки и приятели, е с богата кариера на съдия и реферира дотук точно 150 старта. Той бе пръв приятел и съмишленик на легендарния световен шампион от Русе Васил Маринов, който загина преди 41 години във водите на Дунав до Виена.
„Жал ми е, че с времето името на Васил се позабрави. Имаше клуб на негово име и едноименен турнир, но после бе теглена чертата на всичко“, заяви Басарболиев на 22 юли миналата година за „Утро“.
И е прав, защото днес за русенския водомоторен спорт се говори главно само в минало време.