Драматичен театър „Сава Огнянов“ ще открие новия творческия сезон с премиера на „Крали Марко - Последната балканска легенда“, която ще бъде представена на 13 и 20 септември.
Спектакъл на Анастасия Събева по една от най-добрите съвременни български пиеси „Марко от Прилеп“ на Владимир Левчев. Трагикомична легенда, която разкрива прототипа зад героя от балканските народни песни. Докъде е истината? Къде започват митовете? И кое желаят повече хората?
„Действието на тази пиеса се развива на границата между сън и реалност, между времето, когато земята е била плоскост върху гърба на костенурка и времето на Колумбовите пътешествия, между подвизите на Крали Марко от балканските народни песни и реалния живот на феодала Марко Мърнявчевич от Прилеп, османски васал от края на 14 век“, казва авторът на драматургичния текст Владимир Левчев.
На 27 септември театърът ще покаже отново истински провокиращата и разтърсваща продукция „Изчезващи“ с режисьор Думитру Акриш. По пиесата на Елизе Вилк, поставена за първи път в България на русенска сцена в началото на март.
„Публиката може да очаква от този спектакъл много вълнуващи истории и психологически театър, какъвто в България за съжаление вече все по-рядко се прави. По-странна форма е, но в хубавия смисъл на думата, и при всички случаи е вълнуващо“, каза преди премиерата през пролетта директорът на театъра Боян Иванов.