Традицията от последните години политическите сили в Русе да не могат да се споразумеят за състава на Общинската избирателна комисия отново беше спазена. На свиканите вчера от кмета Пенчо Милков консултации парламентарно представените партии и коалиции като че ли бяха на крачка от съгласие, но в последния момент от БСП твърдо поискаха председателското място и това затвори пътя за решение на местно ниво и назначаването на комисията отново ще бъда направено от ЦИК.
ОИК-Русе ще бъде в 13-членен състав. Най-много представители - 4, ще има коалицията ГЕРБ-СДС. ПП-ДБ ще бъде представена от 3 души, „Възраждане“ и ДПС от по  двама, а „БСП за България“ и „Има такъв народ“ ще имат по един представител.
ГЕРБ-СДС предложиха Николай Братованов за председател или зам.-председател, а за членове - Миглена Ангелова, Борислав Жечев и Стефан Донев.
ПП-ДБ ще бъдат представени от Стефан Бонев, Даниела Янкова и Звезделина Рафаилова, която предложиха за зам.-председател.
От „Възраждане“ поискаха Искрен Илиев да бъде председател, а за член посочиха Лиляна Владимирова.
От ДПС предложиха Шейнур Еюб за зам.-председател и член Алев Али.
„БСП за България“ поискаха техният представител Милена Хинкова да бъде председател или секретар.
От „Има такъв народ“ предложиха Ина Райчева за зам.-председател.
На консултациите бе уточнено, че ОИК ще се възползва от възможността, дадена на тези избори от ЦИК комисиите да имат между двама и четирима зам.-председатели. На практика бяха одобрени трима - на ПП-ДБ, ДПС и ИТН. След като никой не отстъпи от председателското място, кметът Пенчо Милков даде кратка почивка за допълнителни консултации.
При подновяването стана ясно, че „Възраждане“ са съгласни да имат секретар вместо председател и така доскорошният общински служител Искрен Илиев бе подкрепен от присъстващите за този пост.
От „БСП за България“ обаче заявиха, че вече настояват само за председател и искат Милена Хинкова да заема поста. Мотивът е, че при предишните местни избори, когато Николай Братованов е бил председател, се е стигнало до съд заради решението на ОИК да не се даде нито едно председателско място в СИК на БСП. Въпросното решение е било отменено от съда.
ОТ ГЕРБ-СДС заявиха, че поддържат предложението си за Братованов като председател, тъй като на всички последни консултации за избори в последните две години са отстъпвали и подкрепяли Милена Хинкова за председател.
И двете формации поискаха да се отбележи в протокола, че ако не получат председателско място, искат да имат зам.-председател. Решението как ще бъдат разпределени ръководните места в ОИК-Русе остава в ръцете на ЦИК.