Троян отново ще бъде домакин на втория етап от Международната колоездачна обиколка на България, която тази година е 70-та юбилейна. Ще участват и състезатели на троянския колоездачен клуб  Хемус-1896, който стана шампион на България за изминалата 2022 година в Държавния отборен шампионат по колоездене на шосе, съобщават от общинската администрация. 
Освен Българската федерация по колоездене, основна роля в подготовката и провеждането на състезанието на местно ниво имат Община Троян и президентът на Колоездачен клуб Хемус-1896, гр. Троян Тодор Колев.
В тазгодишната надпревара участие ще вземат 207 колоездачи от 22 отбора, които на 27 август ще пристигнат от Пирдоп през най-високия проход в Стара планина - Троянския.  Около 17:30 часа състезателите се очаква да финишират на площад "Възраждане". 
Преди финала на обиколката, от 16:00 часа Колоездачен клуб Хемус-1896 съвместно с Община Троян ще организират състезания за деца и ученици до 15 години, групирани в четири възрастови групи, както и демонстрации, с възможности за тестване на продуктите на известната американска марка за електрически велосипеди TREK. Трасето ще бъде охранявано, маркирано и затворено. Задължително е ползването на каски по време на състезанието. 
В третия ден от Обиколката на България, 28 август, колоездачите ще стартират по маршрута Троян - Казанлък в 14:30 часа отново на площад "Възраждане". За безопасното преминаване на колоездачите в Троян временно ще бъде затворени за движение централни улици в града.