80 са одобрените кандидати, в чиито домове замърсяващите отоплителни уреди ще бъдат заменени с алтернативно отопление по Програма „Life“, съобщиха вчера от Община Русе. Подборът по обявените критерии е направен сред подалите документи в периода 2 май - 31 юли тази година.
До 17 октомври одобрените кандидати трябва да представят в Общината:
- технически проект за газификация на имота (включващ и вида на отоплителните уреди: газов котел или газов конвектор/и), ако преминават на газово отопление;
- техническа схема на инсталацията на водна риза, която включва задължително вида и мощността на отоплителния уред на пелети, ако ще ползват пелетна камина с водна риза или котел на пелети с водна риза.
Приемът на документи по Програма „Life“ продължава до изчерпване на финансовия ресурс по проекта, но не по-късно от 30.04.2024 г.
Класирането на кандидатите, подали формуляри в периода 01.08.2023 г. - 31.10.2023 г., ще бъде извършено до 30.11.2023 г. 
Подмяната на сатрите и замърсяващи отоплителни уреди с екологични се извършва по Основната фаза на Интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по Програма „Life“ на Европейския съюз.
Списъкът с одобрените кандидати може да се види на интернет страницата на община Русе.