Разходи за внушителните 250 893 933 лв. предвижда проектът за Бюджет 2023 на Община Русе, който ще бъде представен на обществено обсъждане на 24 август (четвъртък) от 17:30 часа в зала „Св. Георги“. Той е публикуван на интернет сайта на общината и по него могат да се правят предложения до 22 август. За постъпилите становища, направени по време на публичното обсъждане, ще бъде съставен протокол, който ще се приложи като неразделна част от проекта на бюджет при внасянето му в Общински съвет - Русе.
Бюджет 2023 ще бъде с 33% по-голям, отколкото през 2022 г. Разходите за държавни дейности се увеличават от 94 на 131,5 млн. лева, а за местни дейности - от 50,8 на 70,66 млн. лева. Над два пъти нараства капиталовият бюджет - от 20,1 на 48,7 млн. лева.
Инвестиционната програма включва 374 обекта, от които 60 са финансирани по различни проекти. Предвижда се основен ремонт на ул. „Доростол“, ул. „Плиска“, ул. „Тулча“ и ул. „Солун“ чрез Споразумение за финансиране от МРРБ, основен ремонт на 24 улици, за което ще се използва банков кредит, изграждане на 29 повдигнати пешеходни пътеки пред учебни заведения.
Инвестиционната програма включва още изграждане на нов паметник на Стоян Михайловски и нова детска градина в Централна градска част, изграждане на църква в кв. ДЗС с площ 58 кв. м, велосипедна алея Русе-Николово, автоматизирана поливна система на кея и др. В инвестиционната програма са включени както обекти, по които работата вече тече, така и проекти, за които тепърва ще се обявяват поръчки и ще започне проектиране.
За текущи ремонти на междублокови пространства, нещо от което нуждата е постоянна, са предвидени 5 580 110 лв.
По отношение на приходите се предвиждат 21 415 000 лв. постъпления от данъци и 28 565 823 лв. неданъчни приходи.
От приватизация се очаква да постъпят 8 648 931 лв., които до голяма степен са изпълнени след сделките за Хлебозавода, бившия кожен диспансер, общинския дял в „Сплендид“ и др.
Проектът на бюджета за 2023г. е балансиран след анализ на общинските приходи, събираемостта, необичайните или сезонни колебания на приходоизточниците. В разходната част са спазвани принципите на икономичност и целесъобразност за постигане на годишните цели и приоритети, твърдят от общинската администрация.

Становища и предложения по бюджета се приемат до 22 август

Публичното обсъждане на Бюджет 2023 ще се състои на 24 август, четвъртък, от 17:30 ч в зала „Св. Георги“, съобщиха от Общината. До 22 август граждани и организации могет да подават становища и предложения по него в деловодството на Общината или по електронна поща на e-mail: [email protected]. Ако по време на обсъждането на бюджета постъпят становища и предложения, за тях ще бъде сътавен протокол, който който ще се приложи като неразделна част от проекта на бюджет при внасянето му в Общински съвет - Русе.
Проектът на бюджет за 2023 г. е публикуван на интернет страницата на община Русе.