Да има извънреден прием за подпомагане на производителите с пропаднали площи, настояват от Съюза на Дунавските овощари. Исканията им са подкрепени от други три браншови организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ - Добруджански овощарски съюз, Асоциация на овощарите в България и Националния съюз на градинарите в България.
В писмо до земеделския министър Кирил Вътев овощарите посочват, че през тази пролет се е случило безпрецедентно измръзване на овошките в цялата страна. Това рефлектира върху производителите, които са получили нулева реколта от почти всички овощни видове в цялата страна.
„Голяма част от нашите производители получават препарати за растителна защита, торове, горива и банкови заеми на разсрочено плащане от доставчиците. Срокът за плащане на тези разходи обаче е в периода на прибиране на реколтата. Липсата на реколта доведе до невъзможността тези задължения да бъдат изплатени към кредиторите и съответно постави производителите във фактически фалит. Договорите с всички доставчици са с изключително високи наказателни лихви“, пишат овощарите.
В момента съществува подпомагане за именно такива случаи. То е по държавната помощ за компенсиране на загуби на земеделски производители за напълно пропаднали площи, вследствие на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия. По регламент помощта се изплаща след приключване на стопанската година. За всички природни бедствия има ежегодно гласуван бюджет в Министерството на земеделието от 6 милиона лева за компенсиране на тези производители. Четирите организации настояват за извънреден прием по тази помощ, като посочват четири причини.
На първо място до края на годината, когато се очаква да бъдат компенсирани пострадалите от студа площи, част от производителите ще са дадени на съдебни изпълнители, защото всички имат подписани заповеди по договорите с доставчиците си. На второ място закъснението на помощта ще натрупа много наказателни лихви по договорите на производителите, част от които са на месечна база и средствата, изплатени късно няма да бъдат достатъчни за покриване на задълженията им към кредиторите. Трето - производителите ще натрупат големи задължения към НАП и държавата, което ще ги направи недопустими по помощта за компенсиране на част от акциза за горива и помощта за зимни пръскания. И на четвърто място - тези фермери няма да имат възможност да направят необходимите мероприятия и резитби, задължителни за доброто състояние на дърветата и това ще се отрази на производството за следващата година.