Оброчна плочка с изображение на Церера от II – III век е експонат на месеца в Регионалния исторически музей в Разград. Артефактът е изложен в специална витрина в една от залите на Интерактивния музей на територията на древния Абритус.
Оброчната плочка е намерена в Цар Калоян, в ранноримското селище в местността "Габъра". Богинята е представена в цял ръст, облечена с дълъг препасан хитон, а главата и раменете й са покрити с наметка. Във вдигнатата си дясна ръка държи запалена факла, около която се увива змия. В лявата ръка придържа към гърдите си съд, а в полето горе се чете cerera, разказа за БТА археологът Дилен Дилов.
„Идеята на инициативата “Експонат на месеца“ е всеки месец на вниманието на посетителите да бъде представян по един артефакт от богатата археологическа експозиция на музея“, разказа уредникът в отдел „Археология“ Зейнеб Фикрет. Тя припомни, че в първия месец на инициативата посетителите на музея имаха възможност да видят шлем трако-халкидски тип шлем. Той е открит в землището на Завет и датира от втората половина на IV век – началото на III век преди Христа. През юли музеят запозна посетителите със статуетка - част от джайнийтски олтар, намерена от Генчо Станев през 1928 година в Завет. Вероятно статуетката е донесена тук от джайни - постоянно пътуващи търговци, аскети или миряни сред някоя група преселено население. С джайнийтски скулптури, каквато е тази в Разградския музей, разполагат извън Индия само няколко световни музеи. Средновековната джайнийтска статуетка е единствената в Европа археологическа находка. В предходните месеци юни и май бяха представени керамични предмети, открити в землището на Гецово и кана с врязана украса от Античността, каза уредникът. Тя не пожела да разкрие какви експонати ще могат да видят посетителите през следващите месеци. „Нека това да остане загадка“, заяви Зейнеб Фикрет.
По думите на директора на музея Таня Тодорова идеята за инициативата „Експонат на месеца“ е възникнала още през миналата година с цел да се повиши интереса към музейните обекти и Интерактивния музей. „От началото на този творчески сезон вече всеки месец разкриваме пред нашите посетители една част от непоказвани експонати, собственост на музея. Всеки един от предметите е със специална и уникална история и се радва на особен интерес и любопитство сред посетителите“, обясни Тодорова. Тя добави, че Регионалният исторически музей в Разград притежава богат фонд от над 65 000 единици, класифицирани по тематичен и хронологичен критерий. Те са разположени в Археологическия резерват „Абритус” и в музейните обекти в кв. „Вароша“ и в с. Пороище и дават възможност да оживеят събитията и животът от древността до наши дни.