Осемдесет ученици и студенти от цялата страна ще участват в четвъртото издание на интерактивното образователно събитие „Модел Република България“. То ще се състои от 5 до 8 август, съобщават домакините от Нов български университет (НБУ).
Форматът представлява симулация на държавна власт. Той включва пленарни сесии, които симулират функционирането и взаимодействието между Народното събрание, Министерския съвет и Президентската институция. Така, в рамките на четири дни, участниците ще влязат в ролята на народни представители, министри, президент, журналисти и представители на международни и европейски институции.
„Образователната стойност и интерактивната форма на провеждане на събитието помагат на младите участници да добият не само теоретични, но и практически знания за начините на функциониране и правомощията на демократичните институции и държавната власт, както и за процесите по законотворчество и взимане на управленски решения“, коментират от НБУ.
Събитието се провежда по инициатива на сдружение „България на младите", съвместно с департамент „Политически науки" на Нов български университет. / ГН