„Пазете дъщерите си! Възпитавайте синовете си!“
„Отвори очи! Реагирай! Не бъди безразличен!“
„Справедливост за пострадалите от насилие!“
Това бяха част от плакатите на вчерашния протест „400 шева - Свобода или Смърт“ в подкрепа на Дебора, 18-годишното рязано с макетно ножче и изтезавано момиче от Стара Загора пред Съдебната палата в Русе.
„Тук сме, за да защитим правата на това момиче и да бъде наказан този, който е причинил всичко това. Този човек трябва да си понесе последствията. Това е жестоко зверство. Всяка мярка срещу подобни садисти трябва да бъде безкомпромисна“, казаха Тихомир и Зорница, участници в протеста.
„Протестираме срещу това, че институциите не са си свършили работата и да не се стига до подобни случаи в бъдеще. Искаме отговорният за престъплението да си получи наказанието спрямо закона“, каза 28-годишният Александър.
Призиви срещу насилието и за ефективни действия за защита от такова на държавата и гражданското общество отправи кметът Пенчо Милков, който по-рано през деня написа във фейсбук „Съдебната система може да „прости“ на изверга с макетното ножче, но ние, хората, няма. Да издигнем своя глас за строга присъда“.
Освен него на площада имаще още много политици от различни партии. Сред тях беше депутатът Иван Белчев, сочен като вероятен кандидат за кмет.
Насилието е зло, което трябва да бъде изкоренено от ежедневието, беше общото мнение на участниците в протеста.