Протест „400 шева - Свобода или Смърт!“ ще има днес и в Русе, съобщиха организаторите. Той ще се проведе от 19.30 часа пред Съдебната палата в подкрепа на 18-годишното момиче от Стара Загора, малтретирано зверски от бившия си приятел след мимолетна връзка. Резултатът - жестоки разрези с макетен нож, за чието затваряне хирурзите са направили 400 шева. А за да добави към нечовешката болката и незабравимо унижение, насилникът, парадиращ с тлъста татуировка „Свобода или смърт“ на една от ръцете, с които е рязал момичето, го остригал до голо.
След всичко това големият мъжага, доказал силата си срещу 18-годишно беззащитно дете, беше пуснат у дома си без мярка за неотклонение и без повдигнато обвинение. Задържан беше едва вчера, след като в цялата страна се надигна вълна от възмущение.
„Направо те убивам! Ще ти закача главата!“ - съобщения с това съдържание е изпращал на 18-годишната си жертва арестуваният вчера Георги Николаев. Подробности от заплашителната кореспонденция бяха обявени по време на съвместен брифинг на полицията и прокуратурата в Стара Загора. На него стана ясно, че Николаев вече е осъждан два пъти за подобни престъпления.
„Нека не сме безучастни зрители, знаем, че насилието не е решение, насилието е зло, което трябва да изкореним от нашето ежедневие! Утре може да бъдете Вие, дъщеря ви или Ваш близък!“, апелират организаторите на протеста в Русе.